Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az obeliszk fölé magasodó antenna

Szöveg: O.L. |  2013. június 24. 14:01

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ebben az évben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz, s ennek már messziről is jól látható jele volt, hiszen az 1848-as csatának emléket állító obeliszk mellett, hatalmas rádióantenna nőtt ki a Mészeg-hegy gránitjából.

1595956222

Pákozdon a Múzeumok Éjszakája – a Katonai Emlékpark állandó és ideiglenes kiállításainak bemutatása mellett – a „Híradás" témája, a katonai híradás története köré szervezett programokkal várta az érdeklődőket, melyben közreműködött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Híradó Tanszéke és Múzeuma, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület Rádióamatőr Szakosztálya és Ifjúsági Tagozata, a Budapest Fővárosi Rádió Amatőr Klub, valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred is.

A látogatók kipróbálhatták az előző korok vezetékes és rádió híradóeszközeit, valamint napjaink rádióamatőr technikájával teremtettek kapcsolatot távoli országokkal.
A programot gazdagította Sashalmi György fegyvermakett-készítő mester kiállításának megnyitása is, melyen Oláh László, az Emlékpark szakmai főreferense hangsúlyozta, hogy a fegyverek ismerete segíti a hadtörténelem megértését, s ehhez ezek a szakszerűen és művészien kidolgozott miniatűr fegyverek is hozzájárulnak.

1595956222

Az est beálltával a híradóeszközök kijelzőinek apró fényei törték meg a Mészeg-hegyi sötétséget, s mint számtalan szentjánosbogár mutatták az utat a nagyszámú kíváncsiskodónak. Az év legrövidebb éjszakája hosszúra nyúlt, de ennek nagyon örült az a közel 500 érdeklődő, akik a Katonai Emlékpark gazdag kínálatát választották az esti, éjszakai múzeumlátogatásuk célpontjául.

1595956223

Fotó: a szerző felvételei