Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az olasz kormány a hadügyi kiadások ellen

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 7. 16:21

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Népszava hasábjain továbbra is teljes erővel dühöng az epiruszi felkelés: epiruszi csapatok elfoglalták Koricát. „Szemrehányással illetik a görög kormányt, mert nem akadályozta meg azoknak a gőzhajóknak kirakodását, amelyek az epiruszi felkelők számára hadiszert szállítottak." Az albán kormány elrendelte az általános mozgósítást. A hadsereg élére a fejedelem állt. „21-39 év közötti volt redifeket (tartalékos) egész országban fölszólították ellenőrző szemlére."

„Az olasz kormány a hadügyi kiadások ellen"  címmel jelent meg szintén a Népszavában egy cikk. Salandra olasz miniszterelnök beszédében kijelentette, hogy „a rendkívüli hadügyi kiadásokat, amelyeket az előző kormány szükségesnek mondott, nem fogadja el, minthogy azok a kiadások meghaladják az ország gazdasági és pénzügyi erejét."

A Pesti Hírlap is beszámol az albán mozgósításokról. Megemlíti, hogy a tőzsdére az albániai feszültségek, a mozgósítás lehetősége és Ferenc József gyengélkedése nyomta rá bélyegét. „A spekuláció nagyobb eladásokat eszközölt és így az árfolyamokat alaposan lenyomta, úgy, hogy az értékek 4-5 koronával süllyedtek."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970007

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle