Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz-német-francia szövetség feloszlatná Ausztria-Magyarországot

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 19. 15:01

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Szövetség a Monarchia felosztására – ezzel a figyelemfelkeltő hírrel indulnak a külpolitikai hírek a Pesti Hírlapban. „Bármennyire képtelenség is ez, a Novoje Vremja vezércikkben foglalkozik a tervvel és azt lehetségesnek is mondja."

A Pesti Napló megírja: egy orosz államférfi szerint a világbéke végtelenül egyszerűen elérhető: a Monarchiát fel kell darabolni. Németországnak, Angliának, Oroszországnak és Franciaországnak szövetségre kell lépni, s a győzelem után területfelosztást kell tartani – persze rendkívüli orosz előnyökkel – és kész a világbéke.

Ennek kapcsán a Népszava így fogalmaz: „Oroszország a maga részére Ausztria keleti részén Galíciára és Bukovina szlávok lakta részére tart igényt. Anglia viszont gyarmati és kereskedelmi engedményekben találna kielégítést."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968845

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle