Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az őrzőket meg kell védeni, hogy el tudják látni a szolgálatot”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2020. június 18. 14:49

A déli határszakasz hercegszántói határvédelmi bázisára és a műszaki határzárhoz látogatott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, június 18-án, csütörtökön.

1596080751

Látogatása során a parlamenti államtitkár tájékozódott a helyzetről a déli határszakaszon szolgáló katonáktól, meghallgatta Legoza Bálint ezredes, az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnokának és Torma Sándor rendőr ezredes, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének jelentését, valamint találkozott a határvédelmi szolgálatot ellátó járőrökkel is, akik a szárazföldi és vízi útvonalat őrzik és biztosítják.

A személyes találkozók után tartott sajtótájékoztatón a miniszterhelyettes elmondta: „Egyre nagyobb a nyomás a magyar határkerítésen, mely a nyár folyamán fokozódni fog." Hangsúlyozta: a szomszédos déli országok területén közel 20.000 menekült várakozik, hogy meginduljon Európa nyugati részei felé Magyarországon keresztül. Németh Szilárd kiemelte: „Szerbia május 14-én megnyitotta mind a tizenhat befogadó állomását, azok őrzés nélkül maradtak, így az ott elhelyezett migránsok szabadon elhagyhatják azokat."

1596080751

Németh Szilárd ismertette azokat a statisztikai adatokat is, amelyek alátámasztják a határőrszolgálatban lévő katonák és rendőrök beszámolóit: a vírushelyzet lecsengésével újra a januári számokat közelítik a határsértési kísérletek. „2020-ban eddig összesen 8591 elfogás történt a déli határszakaszon. Ebből 2537 főt fogtak el csak januárban. A koronavírus-járvány európai berobbanásának következtében Magyarország mellett a szomszédos országok is lezárták határaikat. Ezek az intézkedések ideiglenesen visszavetették az illegális migrációt, ennek is köszönhető, hogy áprilisban összesen 79 elfogás történt. A június 17-én tett jelentések alapján már ebben a hónapban 1259 elfogásra került sor, a legnagyobb napi szám pedig 143 fő volt" – ismertette az adatokat a parlamenti államtitkár.

„A migránsok már nemcsak terrorfenyegetettséget és közbiztonsági kockázatot jelentenek Európa és Magyarország számára, hanem nagyon erős járványügyi kockázatot is, hiszen olyan területekről érkeznek, ahonnan nem rendelkezünk kellő információval és adatokkal arról, hogy a vírust hogyan, milyen mértékben sikerült felszámolniuk" – mondta Németh Szilárd, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a járványügyi készültséget a határokon is fent kell tartani, annak ellenére, hogy csütörtökön 0 órától véget ért a különleges jogrend időszaka Magyarországon. „Az őrzőket meg kell védeni, hogy el tudják látni a szolgálatot" – emelte ki.

A 233 kilométeres déli határszakaszon a Magyar Honvédség 180 járművel és több mint ezer katonával van jelen, valamint a rendőrséggel szoros együttműködésben végzi feladatát. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd elmondta: a jogi, műszaki és az úgynevezett élőerős határzár következtében ez Európa legbiztonságosabb és legerősebb külső schengeni határszakasza.

GALÉRIA