Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új fegyverekkel lőttek a felderítők

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. április 22. 6:21

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred állománya éleslövészet keretében gyakorolta a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett kézifegyverek kezelését Hajdúhadházon.

1596078393

A katonák lőkészségét ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartani, ezért a járványügyi helyzet szabályozásainak megfelelően kisebb, szakaszszintű csoportokra bontva hajtották végre a lövészetet. A nap folyamán a felderítőknek az új CZ BREN-2 típusú gépkarabélyokkal, valamint a CZ P09 pisztolyokkal két-két feladatot kellett teljesíteniük.

Az első célja, hogy a valóságot megközelítő helyzetben felmérje a katonák jártasságát az önálló célfelderítésből, a kezdőelemek gyors meghatározásából és a pontos tüzelés végrehajtásából. Az egyéni lőgyakorlat során távoli és közeli terepszakaszon felbukkanó célokat kellett leküzdeni, melyek megjelenése közötti idő alatt tüzelőállást is kellett váltani, valamint tárat kellett cserélni.

1596078396

A második feladat során az ENSZ által meghatározott békefenntartói szerepvállalásokra történő felkészítésen volt a hangsúly. Itt a tüzelés megkezdése előtt figyelmeztető lövést is le kellett adniuk a katonáknak, és úgy kellett önállóan megválasztaniuk a célpontokat az anatómiai célon, hogy ne okozzanak halálos sérülést.

Ezeket a lőgyakorlatokat a katonák minden évben megismétlik, hogy lőkészségüket fenntartsák, jártasságukat növeljék.

GALÉRIA