Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bakancsra fel!

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2013. november 27. 9:07

Hatástalanított fegyverek, golyóálló mellények, egyenruhák és még sok más érdekes látnivaló várta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési Alapítvány első alkalommal megrendezett interaktív kiállítására és állásbörzéjére érkezőket. A rendezvényt november 26-án, kedden nyitották meg a Miskolci Egyetem üvegaulájában.

1595963468
Az állásbörzén a katonai pályáról és az Önkéntes Tartalékos Rendszerről tájékozódhattak az érdeklődők

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája  szakszerűen berendezett kiállítással várta a fiatal, a katonai pálya iránt érdeklődő egyetemistákat. Az érdeklődők – amellett, hogy közelről megismerkedhettek a hatástalanított fegyverekkel, sőt, felpróbálhatták a kerámia betéttel „kibélelt" málhamellényt is – részletes tájékoztatót kaptak a katonai szolgálatvállalás lehetőségeiről és az önkéntes tartalékos szolgálatról is.

A rendezvényen a honvédség pavilonja mellett helyet kaptak a társfegyveres szervek – azaz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság – kiállítói is. A honvédség pavilonját az érdeklődők november 29-ig tekinthetik meg az egyetem aulájában.

1595963468
A rendezvény megnyitóján részt vett dr. Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára is (jobbra)

A rendezvény megnyitóján dr. Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: egyre több olyan lehetőség van, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a katonaélettel és kipróbálhatják magukat. Ilyenek például a katonai alakulatok nyílt napjai, valamint a Honvédelmi Kötelék rendezvényei. Borbíró Zoltán beszélt a honvédség megújításáról is: „A cél az, hogy egy minden értelemben vett modern hadsereget hozzunk létre; honvédnek lenni ma biztos kenyér, különösen azok számára, akik hivatásosként szolgálnak" – hangsúlyozta.

Hozzátette, „aki honvédnek jelentkezik, attól azt várjuk, hogy jó, nagyon jó katona legyen, amelyhez »csupán« annyi szükséges, hogy valaki nagyon jó katona akarjon lenni."

1595963468
A katonák szakszerűen berendezett kiállítással várták az érdeklődőket

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora beszédében kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van hazánk történelmét, múltját jól ismerő fiatalokra, valamint a honvédelemre történő nevelésükre. Mint a rektor aláhúzta, az egyetemnek példaértékű kapcsolata van a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodával.

Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a honvédség számít az egyetemi és főiskolai hallgatókra; a tanulmányok folytatása és munka mellett is lehet valakiből katona, ha csatlakozik az Önkéntes Tartalékos Rendszerhez. „Őket legtöbbször csak rendkívüli helyzetekben hívjuk be, ez a szolgálati forma elsősorban azokat vonzza, akik kihívásokat keresnek, de kalandtábor helyett, inkább katonai kiképzésben kívánnak részt venni" – fogalmazott Vanyur Tibor.

1595963469
Sokan voltak kíváncsiak a kiállított – természetesen hatástalanított – fegyverekre

Fotó: a szerző felvételei