Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baltikumi szolgálat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 7. 11:43

Átvették a balti államok légterének védelmét a kecskeméti Gripenek. Négy vadászgép és földi kiszolgáló személyzetük augusztus végén települt át a litvániai Siaulia támaszpontra. Arra, hogy a magyar hadsereg légierejének egy köteléke más ország bázisáról éles küldetést teljesítsen, hét évtizede nem volt példa.

1595999752
Észtország, Lettország és Litvánia légterének biztonságát szeptember 1-jétől négy hónapig a Magyar Honvédség vadászgépei felügyelik. Ezek a balti államok ugyanis nem rendelkeznek a feladat végrehajtására alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történt 2004. áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon látják el a NATO-országok.

Hazánk a Norvég Királyi Légierőtől vette át a szolgálatot. A négy JAS–39EBS HU Gripen és a mintegy kilencvenfős kiszolgáló személyzet a litvániai Siaulia támaszponton állomásozik, a légi irányítók és a kezelők pedig a Karmelovában lévő vezetési ponton látják el feladatukat. A Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállalásban részt vevő kontingens parancsnoka Fekete Tamás alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott bázisparancsnok-helyettese.

„A felkészülést már 2014 tavaszán megkezdtük,
decemberben pedig két Gripennel úgynevezett ismerkedő repülést hajtottunk végre Észtország légterében. Az események aztán idén, az év elejétől felpörögtek" – lapozza a kiképzési tervet Fekete alezredes.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én, pénteken megjelenő számában!)