Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bármikor teljesítik kötelességüket

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. szeptember 11. 15:02

Háromszáztizenhat önkéntes műveleti tartalékos katona tett esküt szeptember 11-én, csütörtökön a Magyar Honvédség ócsai kiképzőbázisán. Mindannyian sikerrel teljesítették a kéthetes alapkiképzést, részt vettek alaki foglalkozásokon, elmélyítették tudásukat a tereptan, általános harcászat, lőkiképzés, a vegyivédelmi és egészségügyi ismeretek terén.

1595978726

„Amikor kimondták az eskü szavait, olyan elkötelezettséget vállaltak, amely megkülönbözteti önöket minden más állampolgártól, hiszen készek a legdrágábbat is feláldozni hazájukért. Ez a pillanat, a védelemre tett fogadalom felelőssége a legszilárdabb és legmaradandóbb alapként határozzák meg hazájukhoz és a katonai feladatokhoz való viszonyukat" − mondta ünnepi beszédében dr. Pogácsás Imre dandártábornok.

1595978726

A Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke hozzátette: ma az önkéntes műveleti tartalékosok a professzionális haderő egyetlen, békeidőben is alkalmazható tartalékát jelentik, új elemként gazdagítva a Magyar Honvédség képességeinek eszköztárát. A rendszer szükségességét és hasznosságát már számtalanszor bizonyították az önkéntesek a nemzeti katasztrófavédelmi feladatok végrehajtása során. „Önökre sem vár kisebb feladat, munkájukra, elkötelezettségükre ugyanúgy számít a Magyar Honvédség, mint korábban esküt tett bajtársaikéra" − hívta fel az esküt tett tartalékosok figyelmét Pogácsás Imre.

1595978727

Az eskütételre felsorakozott önkéntes műveleti tartalékosok szeptember 1-jén vonultak be az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz alapkiképzésre. A kiképzők a dandár tapasztalt katonái és a korábban esküt tett önkéntes műveleti tartalékosok közül kerültek ki. A tartalékosok részt vettek alaki foglalkozásokon, valamint elmélyítik tudásukat a tereptan, általános harcászat, lőkiképzés, a vegyivédelmi és egészségügyi ismeretek terén, s erről minden nap végén teszt formájában számot is adtak.

1595978727

Fotó: Tóth László