Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátran álltak hóhéraik elé

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 6. 17:49

Az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom, Aradon kivégzett honvédtisztjére emlékeztek Budapesten, a Petőfi Sándor Laktanyában október 6-án, hétfőn. Az ünnepségen és a koszorúzáson Schweidel József tábornok leszármazottai, Kirtsfalusy Vilmosné, Szabóné Kirtsfalusy Katalin és Kirtsch Annamária is részt vettek.

1595980229

Az ünnepi megemlékezésen elhangzott: Schweidel József tábornok társaihoz hasonlóan bátran vállalta sorsát, bár lett volna lehetősége elmenekülni, nem élt a kínálkozó alkalommal. Aradon, 1849. október 6-án hajnalban tizenkét társával együtt megpecsételődött a sorsa. A mártír honvédtisztek a szemtanúk szerint bátran álltak hóhéraik elé, akik elrettentésül estig kint hagyták a holttesteket. Számításaik nem váltak be, ezzel a lépéssel ugyanis csak azt érték el, hogy a közeli falvakból több ezren zarándokoltak el  a vesztőhelyre.

1595980229

Az ünnepi beszédben felidézték Kossuth Lajos híres, fonográffal rögzített híres szavait: „Legyenek a szent emlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben, a honszabadság istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül. Engem, ki nem borulhatok le a magyar Golgota porába, engem október hatodika térdeimre borulva fog hontalanságom remetelakában látni, amint az engem kitagadott haza felé nyújtva agg karjaimat a hála hű érzelmeivel áldom a vértanúk szent emlékét, hűségükért a haza iránt, s a magasztos példáért, amelyet az utódoknak adtanak, s buzgó imával kérem a magyarok istenét, hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairól a magyar nemzethez zeng."

1595980230

„Sok utánajárás és kutatás után ma már nagyjából tudjuk ükapám minden lépését, és a halálával kapcsolatos legendákra is emlékezünk. Amikor kivégezték, a nyakában volt egy kereszt, melyet a mai napig őrzünk. Ezt a keresztet, mely a harcokban, sőt a vesztőhelyen is vele volt, a gyóntatójára bízta, aki később eljuttatta a családhoz. Nagyapám idővel a kápolnásnyéki katolikus templomnak adományozta, ahol a berendezés állandó darabja lett egészen a második világháborúig, amikor is itt vonult át a front a templomot pedig kifosztották" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Kirtsch Annamária, Schweidel József tábornok ükunokája.

Hozzátette: „külön öröm az egész családnak, hogy ma már méltóképpen emlékezhetünk rá és az utókornak is átadhatjuk hőseink emlékét, akiknek így nem a végső megsemmisülés jut osztályrészül, hanem a diadal."

1595980230

Fotó: Galovtsik Gábor