Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békák” egyenruhában

Szöveg: Révész Béla |  2014. augusztus 29. 7:17

Menetgyakorlat és szalonnasütés, málhazsák és foci. Az ország egyetlen honvéd középiskolája az idén is megrendezte a Békatábort leendő növendékeinek Debrecenben.

1595977821

Az 50 diák a hét elején vette fel életében először a hadi gyakorlót, hogy megkezdje azt az öt napon át tartó táborozást, amelyet a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában működő, idén augusztustól nevében is katonás Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szervezett számukra.

Aki valamilyen laza, nyár végi időtöltésre gondol a táborozás hallatán, nagyot téved. Berkecz Gábor igazgató szerint a Békatábor elsődleges célja, hogy ízelítőt adjon a pár nap múlva tanulmányaikat megkezdők számára a rájuk váró speciális kihívásokból, a katonai napirend sajátosságaiból és a szigorú időbeosztásból. „A legfontosabb, hogy minél hamarabb egységbe kovácsoljuk az új évfolyamot, tudjanak együtt gondolkodni és dolgozni, kialakuljon közöttük az a kohéziós erő, amely ebben az iskolában nélkülözhetetlen. A táborban előzetes ismereteket szerezhettek arról, amit elvárnak majd tőlük, és természetesen arról is, hogy ők mit várhatnak az oktatóktól" – összegezte az intézmény igazgatója, aki külön hangsúlyozta a szigorú időbeosztás jelentőségét.
Ennek megfelelően a nap a reggel hatórás ébresztővel kezdődött és – alapos körletszemlét követően – az este tízórai takarodóval zárult.

1595977821

A köztes időben az iskola vezetése és a katonai oktatók igyekeztek színes és izgalmas programot összeállítani a növendékeknek. Ebben szerepelt alaki, térképismereti, fegyverzettechnikai foglalkozás, a gyerekek megismerkedtek a tájoló használatával és az alapvető álcázási technikákkal, sőt volt légpuskalövészet és járőrbajnokság is. A legnehezebb napjuk minden bizonnyal a kedd volt, ekkor hajtottak végre ugyanis először egy csaknem 10 kilométeres menetgyakorlatot egyenruhában, málhazsákkal vállukon és – a valódival közel azonos súlyú − gumikarabéllyal kezükben.

Fekete András főhadnagy, táborparancsnok a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a heti program összeállításakor kettős cél vezérelte a katonaoktatókat. Egyfelől a speciális követelményrendszerrel szerették volna megismertetni a diákokat, másfelől valós kihívások elé akarták állítani őket, hogy az oktatók és a növendékek egyaránt kapjanak egy viszonylag tiszta képet a jelenlegi terhelhetőségi határokról.

1595977822

Ottjártunkkor a növendékek éppen a járőrversenyen vettek részt. Ez sebesültszállításból, gyakorlókézigránát-dobásból, gépkarabély szét- és összeszereléséből és koordinátaleolvasásból állt, amely feladatokat egyenként, a város különböző pontjain kellett végrehajtaniuk. Papp Miklós növendékkel az indulás előtt tudtunk néhány szót váltani. A diák a tábor legfőbb erősségeként a változatos programokat említette. Mint mondta, számára egyáltalán nem okozott meglepetést a katonás napirend, hiszen azért választotta a honvéd középiskolát, mert a katonai pályán képzeli el a jövőjét, ehhez pedig a debreceni intézmény adja a legjobb alapokat. Hasonló elszántsággal vágtak neki a kihívásnak társai is, akik a bajnokság egész ideje alatt precízen szintén csak a feladatokra koncentráltak, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el.

A táborparancsnok elismerően nyilatkozott a leendő kilencedik évfolyamról: „Minden csapat várakozáson felül és szintidőn belül teljesítette a kihívást. Vannak persze különbségek az egyéni teljesítmények között, de éppen arról fog szólni a következő négy év, hogy ezeket egalizáljuk, a jókat még jobbakká tegyük, a kicsit gyengébben teljesítőket pedig felhúzzuk az ő szintjükre" – mondta Fekete főhadnagy.

1595977822

A fiúk mellett szeptembertől öt lány is megkezdi tanulmányait az iskolában. Van közöttük, aki katonacsaládból származik, de olyan is, aki most találkozik először az egyenruhával. Dr. Markovics Zita hadnagy, az intézmény kommunikációért felelős tisztje és kollégiumi nevelőtanára elmondta: a lányokkal szemben ugyanazok voltak a tábori követelmények és elvárások, mint a fiúk esetében, de ez semmilyen problémát nem okozott nekik. „Becsülettel állták a sarat, ami nem csoda, hiszen mind az öten rendszeresen sportolnak és határozott, konkrét célokkal készültek a honvéd középiskolába. A tábor egyénileg is megerősítette őket, és máris kiderült, hogy csapatként is együtt tudnak dolgozni. Végig segítették egymást, szinte azonnal kialakult közöttük egy kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló jó viszony. Ez különösen fontos, mivel szeptembertől nemcsak osztálytársak, de körlettársak is lesznek" – tette hozzá a hadnagy.

A Békatábor természetesen nem csupán a fegyelmezetten végrehajtott feladatok végtelen sorából állt. A növendékeknek jutott a könnyedebb programokból is: a több külszolgálatot is megjárt táborparancsnok missziós előadást tartott nekik, részt vettek első, rendhagyó osztályfőnöki órájukon és különböző elméleti foglakozásokon, megtekintették az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapatmúzeumát, kilátogattak szurkolni az iskola katonasulis tanulóiból álló focicsapatának meccsére, sőt, ha már úgyis a katonás programok között szerepelt a tűzrakóhely kialakítása és a tűzrakás módjainak elsajátítása, össze is kötötték a kihagyhatatlan szalonnasütéssel.

1595977822

A tábor remek lehetőséget nyújtott arra, hogy a leendő osztálytársak már a tanév kezdete előtt megismerjék egymást, osztályfőnökeiket, civil és katonai oktatóikat, valamint felsőbb évfolyamos diáktársaikat, hiszen idén mentorként már részt vett a táboroztatásban öt − példás magatartású, a honvédelmi oktatás és nevelés terén kiválóan teljesítő és jól tanuló − tizedikes növendék is, akik tavaly ilyenkor még ugyanígy „békaként" ismerkedtek új iskolájukkal.

A diákok a tábor után hétvégére hazautaznak, hogy aztán néhány nap múlva újra találkozzanak, és hétfőn már „élesben" kezdjék meg speciális tanulmányaikat a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban.

1595977822


Fotó: dr. Markovics Zita hadnagy