Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán válság: a szakadárok elérték az Azovi-tengert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 29. 7:59

Az ukrán szakadárok vezetője augusztus 28-án, csütörtökön azt közölte, hogy offenzívájukkal elérték az Azovi-tengert, elfoglalták Novoavazovszkot, és támadásuk fő célpontja Mariupol városa. Az ukrán védelmi tanács bejelentette, hogy visszavonta csapatait Novoavazovszk városából és megerősíti a 450 ezer lakosú Mariupol védelmét.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnökének állítását, miszerint a szakadárok elérték az Azovi-tengert, megerősítette az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója, aki a tenger partján fekvő Novoavazovszknál városánál járt, de oda nem jutott be. A felkelők ellenőrző pontokat állítottak fel a délkelet-ukrajnai település peremrészein, és közölték vele, nem léphet be a városba. Egyikük azt mondta, hogy Novoavazoszkban nincsenek harcok.

Az ukrán védelmi tanács közölte: Novoavazovszk az orosz hadsereg ellenőrzése alá került, és az ukrán katonákat azért vonták vissza, hogy életüket megmentsék.

A 11 ezer lakosú Novoavazovszk a stratégiailag fontos, Oroszországot a Krímmel közvetlenül összekötő út mentén fekszik. Kijev aggódik amiatt, hogy a szeparatisták offenzívájukkal szárazföldi kapcsolatot teremthetnek Oroszország és a Krím között, márpedig akkor Moszkva kezébe juthat az Azovi-tenger – a Fekete-tenger északkeleti jókora öblének – teljes partvidéke.

Ukrajna délkeleti része eddig mentesült a harcoktól.