Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béke a fegyver jogán

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 14. 18:03

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A magyar parlamentben ma három párt vezére hozta szóba a béke kérdését: előbb Károlyi, aztán Andrássy, s végül maga a miniszterelnök" – írta meg a Pesti Hírlap. „Károlyi szavainak az a lényege, hogy lehetetlen ezt a kérdést noli me tangere-ként kezelni, mi elértük, amit el akartunk érni és Szerbiával szemben is befejeztük a büntető expedíciónkat. Andrássy szavainak pedig az a lényege, hogy az emberiség ellen elkövetett bűn egy napnál is tovább húzni a háborút, mint azt elengedhetetlenül szükséges. A béke minden objektív feltétele megvan már ma is, de, sajnos, minden tünet arra vall, hogy ellenségeink még nem fogadták el véglegesen a mai harcok eredményét. Végül Tisza kijelentette, hogy mindazt, amit Andrássy mondott a béke lehetőségéről, ő is aláírja, ő is úgy látja, hogy a béke szubjektív feltételei még hiányzanak, ő is bizonyos benne, hogy mennél később látják be legyőzetésüket ellenségeink, annál nagyobb árat fognak fizetni a békéért" – derült ki a napilap vezércikkéből.

„A Wolf-ügynökség new-yorki képviselője jelenti szikratávíró útján: A közvéleményt állandóan izgatják Németország ellen azok a folytonos és fölfújt sajtóközlemények, amelyek az amerikai semlegesség és az amerikai muníciós gyárak ellen való állítólagos német összeesküvésekről, az Amerika-ellenes üzelmekről Mexikóban, valamint az ily büntetendő cselekményekből kifolyólag németek ellen megindított eljárásról szólnak" – számolt be a Népszava.

A napilap azt írta, a „New York Herald egy washingtoni levelében egy új, küszöbön álló német-amerikai válságot jósol, amely sokkal nagyobb és súlyosabb lesz, mint az, amely a „Lusitania" elsüllyesztése után keletkezett. Valószínű, hogy a kongresszus legközelebb fölvilágosítást fog kérni a „Lusitaniá"-ra vonatkozó tárgyalások dolgában. A kongresszus néhány tagja indítványt szándékozik benyújtani a diplomáciai összeköttetések megszakítása ügyében. A Tribune gúnyosan kérdi, vajon a szövetségi kormány Németország ama vonakodása ellenére, hogy az amerikai követeléseket teljesítse, örökre fönn akarja-e tartani a Németországgal való hivatalos érintkezést? A New York World e kérdésre vezércikkében azt válaszolja, hogy ez semmi esetre sem szándéka a kormánynak, amely mindaddig tárgyal Németországgal, amíg lehetséges. Egyébként a diplomáciai viszonyok megszakadása, még nem jelenti a háborút. Blöffökre most nincs itt a kellő időpont."

1596005706

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)