Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveleti lőgyakorlatot teljesített a Honvéd Díszzászlóalj

Szöveg: Szabó Viktor |  2015. március 2. 7:56

Februári lőgyakorlatuk alkalmával sem kedvezett az időjárás a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj katonáinak.

Az alap-, békeműveleti és speciális lőgyakorlat megkezdéséhez már kora reggel kiérkeztek a dandár eső áztatta püspökszilágyi lőterére a katonák.
Ezúttal a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Díszzászlóalj 60 katonája teljesített − gépkarabéllyal, pisztollyal és géppuskával − szakalap-, egyes számú, valamint békeműveleti lőgyakorlatokat. Felkészülésük célja az éves kötelező teljesítményértékelésben meghatározott követelményeknek való megfelelés mellett egyéb feladataikra való felkészülés, valamint a katonák lőkészségének szinten tartása.

1595988659

Az egyes számú gépkarabély- és pisztoly-lőgyakorlatokról Szűcs Péter őrnagy, a Honvéd Díszzászlóalj törzsfőnöke elmondta: ezek alaplőgyakorlatok, amelyeket minden a Magyar Honvédségben szolgáló katonának éves szinten, kötelező előírás szerint végre kell hajtania, mivel ez szükséges ahhoz, hogy a teljesítmény minimum a megfelelő szintet elérje. Megemlítette még: mivel állománytáblájukban géppuskás beosztások is vannak, ezzel a fegyvertípussal is évente minimum egy alkalommal kell szakalap-lőgyakorlatot eredményesen teljesíteniük.
Mivel a díszzászlóaljnak többek között ellenőrző-áteresztő pontok létesítése és működtetése is feladata, így ennek részeként békeműveleti lőgyakorlatot is végre kell hajtaniuk.

1595988659

Bancsók Attila főtörzsőrmester, lőgyakorlat-vezető elmondta: a katonáknak e gyakorlat során szabadon választott tüzelési testhelyzetet felvéve, egy csoportosulásban lévő fegyveres hangadókat kell ártalmatlanná tenniük, miközben tüzelőállást is váltaniuk kell.
Pisztolylövészetnél egy speciális lőgyakorlatot is láthattunk, melyet „szolgálati asztal" mellől hajtottak végre.

1595988659

„A kötelező lőgyakorlatok mellett minden lövészet alkalmával megpróbálunk kiválasztani egy olyan lőgyakorlatot, amely mindennapi szituációba állítja a katonákat, ezáltal megtörve a monotonitást, valamint érdekesebbé és életszerűbbé téve a lövészetet" – hangsúlyozta Szűcs Péter őrnagy.
A díszzászlóalj törzsfőnöke büszkén jelentette ki: a nap végére kivétel nélkül mind a 60 katona jó vagy kiváló eredménnyel teljesítette a számára előírt lőgyakorlatot, ezzel megalapozták idei megfelelő szintű teljesítményértékelésüket és szinten tartották lőkészségüket.

1595988659


Fotók: a szerző felvételei

Címkékgyakorlat