Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békét!

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. december 19. 17:22

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Békét címmel jelenik meg az alábbi írás a Népszavában: „A központi hatalmak december hó 12-én jegyzéket intéztek az antant-államokhoz, a semleges országokhoz és a pápához és e jegyzékben fölszólitják az ellenséges hatalmakat a béketárgyalásokra. Ez a jegyzék maga is hangsulyozza annak a borzalmasságát, hogy immár közel két és fél éve dul a világtörténelem legrettenetesebb háboruja. Ez a katasztrófa, amelyet a közös ezeresztendős civilizáció köteléke sem volt képes föltartóztatni, az emberiség legértékesebb javait támadja meg: rombadöntéssel fenyegeti azt a szellemi és anyagi haladást, amely a XX. század hajnalán Európának büszkesége volt. (…)"

1596024926

Majd egy másik cikkben is megemlíti az újság, hogy a monarchia is békét akar. „Amikor 1914 nyarán a tervszerüen folytatott és állandóan fokozódó kihivások és fenyegetések egész sorával szemben Ausztria-Magyarország türelmének vége szakadt és a monarchia a zavartalan békének szinte 50 esztendeje után fegyvert fogni volt kénytelen, — e súlyos elhatározásában sem támadó szándék, sem hóditás vágya nem vezette, hanem kizárólag az önvédelem keserves parancsának engedelmeskedett. A monarchiának a jelenlegi háboruban az volt a föladata és a célja, hogy létét megvédelmezze és ellenséges szomszédoknak hasonló álnok támadásai ellen a jövőt biztositsa."

Későbbi lapszámokból kiderül, hogy Törökország is átnyújtotta a békejegyzéket az Egyesült Államoknak. „A központi hatalmak békejavaslatával azonos szövegü jegyzéket ma délben átadták az Egyesült Államok nagykövetének."

A Pesti Hírlapban olvashatjuk, hogy a verduni fronton a franciák elfoglalták Bezonvaux falut. „Verdun északkeleti frontján a franciák tegnap folytatták támadásaikat. Ujra kemény küzdelem fejlődött ki, amelynek során az ellenség elfoglalta Bezonvaux falut és a falutól keletre fekvő erdőt. A Bezonvaux falutól északra levő hegyháton a németek végül megállították a franciák támadásait."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)