Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: Az Egyesült Királyság fontos támogatója az európai biztonságnak

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. július 17. 17:13

Az Egyesült Királyság fontos támogatója az európai biztonságnak, ezért a jövőben is támogatni kell részvételüket az Európa biztonságát célzó erőfeszítésekben – fogalmazott dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere Londonban, miután találkozott Penny Mordaunt, brit védelmi miniszterrel július 17-én, szerdán.

1599206317

A Magyarország és az Egyesült Királyság között dinamikusan fejlődő politikai kapcsolatok eredményeire építő, kétoldalú együttműködést írtak alá a tárcavezetők. A cél a védelempolitikai és katonai kapcsolatok erősítése volt, azzal a hangsúllyal, hogy Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozását követő változó keretek között is megtaláljuk az együttműködés formáit.

A tárcavezető a partnerével való találkozó előtt munkaebéd keretében tárgyalt a Lordok Házának helyettes vezetőjével, a védelmi ügyekért felelős államminiszterrel, ahol érintették az olyan aktuális biztonsági kihívásokat, mint a hibrid típusú fenyegetések, vagy a kiberhadszíntér kihívásai. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország az ún. „keleti és déli kihívások" metszésében helyezkedik el, így kiemelten fontos kérdés a védelmi képességek nemzeti önerőn és NATO, valamint EU együttműködésen alapuló fejlesztése.

1599206317

Benkő Tibor a munkaebédet követően úgy fogalmazott: Európa romló biztonsági környezete miatt a kollektív védelem újra fő feladattá vált. A stratégiai meglepetések korát éljük, ahol a biztonsági kihívások egyre komplexebbek, sokfélébbek. Húsz év csökkenés után újra emelkednek a NATO tagállamok védelmi kiadásai, amelyek biztosítják a képességek fejlesztését, ezzel együtt Magyarország és a magyar emberek biztonságának megteremtését.

Magyarország vállalja a szövetségesi erőfeszítések rá eső terhét, fokozatosan, az eltervezettek szerint növeli kiadásait, így akár már 2024 előtt elérheti a védelmi kiadások a GDP 2 százalékát – fogalmazott a miniszter.

Az államminiszterrel való találkozót követően szó esett a brit haderő tartalékos és kadét rendszeréről is.

1599206318

A látogatás fő napirendi pontjaként Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Penny Mordaunt, brit védelmi miniszter szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek célja a védelempolitikai és katonai kapcsolatok további erősítése. Magyarország honvédelmi minisztere az aláírást követően elmondta: a jelentős európai és globális befolyással rendelkező Egyesült Királysággal fenntartott kapcsolatok Magyarország számára kiemelt fontossággal bírnak. „Nagy Britannia nem csupán a transzatlanti biztonság (NATO) sarokköve, de egyben fontos támogatója az európai biztonságnak, hozzájárul az EU globális jelenlétének megszilárdításához. Az Unió és az Egyesült Királyság biztonsága szorosan összefügg" – tette hozzá a miniszter.

Benkő Tibor kiemelte: a szerződés aláírásával a két ország védelmi miniszterei hitet tettek a közös biztonság iránti elkötelezettség, valamint a kapcsolatok fejlesztése mellett. „Hiszem, hogy helyes őszintén beszélni a számunkra fontos értékekről és érdekekről, mert így találjuk meg azokat a pontokat, amelyek mentén tovább fejleszthető a kapcsolatunk." – fogalmazott.

1599206318

A honvédelmi miniszter hozzátette: abban biztos vagyok, hogy a védelempolitikai és katonai együttműködési kapcsolatrendszerünk fejlesztésére számtalan lehetőség kínálkozik és a tárcák szakértőinek a következő időszakban azon kell dolgoznia, hogy ezeket kézzelfogható tartalommal, valódi eredményekkel töltse meg. Magyarország ugyanakkor sajnálattal veszi tudomásul, hogy az Egyesült Királyság távozik az EU-ból, de maximálisan tiszteletben tartja a döntést. Ez csak még egy fontos érv amellett, hogy további figyelmet fordíthassunk kapcsolataink erősítésére a következő időszakban is – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium