Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésen a Mobil Toborzó Csoport

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2016. február 9. 18:25

A napokban több száz érdeklődő hallgatta végig Miskolcon és Nyíregyházán az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) képviselőinek előadását, ami a Magyar Honvédségben vállalható katonai szolgálati formákról szólt.

A megyeszékhelyekre szervezett előadások az első állomásai voltak annak a toborzó körútnak, amit a debreceni, a miskolci és a nyíregyházi katonák hajtanak végre február elejétől április közepéig Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod-Abaúj Zemplén megyében. A két keleti megyét érintő Mobil Toborzó Csoport (MTCS) felállításáról még tavaly év végén döntött az MH HKNYP parancsnoka. A csoport feladata a Magyar Honvédséget népszerűsítő, és mint munkáltatót bemutató toborzókampány végrehajtása a megyék településein.

1596008455

December közepén az MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központ, az MH HKNYP 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, valamint a 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda állománya közösen kidolgozta az MTCS feladat-végrehajtásával kapcsolatos tervet. Ennek jóváhagyását követően megkezdődtek az előkészítési feladatok.
„A két megye területe összesen több mint tizenháromezer négyzetkilométer, és közel 600 település található a térségben, ezért nagy kihívást jelentett egy összehangolt, hatékonyan végrehajtható és végül az elvárható eredményeket garantáló ütemtervet készíteni" – fogalmazott Nagy Zoltán alezredes, a 2. katonai igazgatási központ parancsnoka.

„A két megyében dolgozó állomány az útvonal kidolgozását követően a járási hivatalvezetőkkel és valamennyi település polgármesterével egyeztetett a lakosság értesítésének megszervezéséről, a tervezett toborzó előadások helyéről és időpontjáról. A tervek szerint összesen 116 toborzó tájékoztatót tartunk a két megyében, de egy-egy előadást nem csak az adott helyszínen, hanem a környező kisebb településeken is meghirdettünk, így reményeink szerint valóban mindenkihez el fog jutni a katonai szolgálatvállalás lehetősége. Ehhez az előadások mellett természetesen igyekszünk egyéb lehetőségeket is kihasználni, így például a helyi médiumokban való megjelenéstől egészen a hivatalokban, közösségi intézményekben történő plakátkihelyezésig. Az MTCS két toborzó csoporttal, hetente két nap dolgozik és a hatékonyság növelése érdekében az adott megye területén naponta, különböző időpontokban, több helyszínen tartanak előadásokat a katonai toborzók" – tette hozzá az alezredes.

1596008455

A toborzó körút első állomása február 3-án, Miskolcon volt, az itteni előadáson több mint 100-an jelentek meg. „A szervezés során a településvezetők mellett szorosan együttműködtünk a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának szakembereivel, rajtuk keresztül meg tudtuk szólítani az összes regisztrált munkanélkülit, akiknek megoldás lehet a honvédségben történő munkavállalás. Az előadásokon a szolgálatvállalás feltételei és a felvételi eljárás menete mellett Szabó Sándor törzszászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának vezénylő zászlósa mutatta be az érdeklődőknek a katonák mindennapi életét, feladatait, valamint a munkakörülményeket" – mondta el Szombati Emese őrnagy, a 4. katonai igazgatási és érdekvédelmi iroda vezetője. A csoport a nap folyamán még Nyékládházán és Harsányban tartott előadást, melyeken részt vehetett Mályi, Emőd, Kistokaj, Kisgyőr, Bükkaranyos lakossága is.

A másik toborzó csoport pedig Ózdon, Arlón, Borsodnádasdon és Farkaslyuk településen tájékoztatott, ahol megjelentek az érdeklődők Domaháza, Kissikátor, Hangony, Borsodszentgyörgy, Járdánháza, Sáta, Csernely, Bükkmogyorósd, Lénárddaróc, Csokvaomány, Borsodbóta településekről is.

A következő napon már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt „bevetésen" a két MTCS csoport. Nyíregyházán a borsodi megyeszékhelyhez hasonlóan szintén rengeteg érdeklődő várta a katonákat, itt közel 150-en voltak jelen a tájékoztatón, melyhez csatlakozott még Nyírpazony és Nyírtura lakossága.
„Örülünk, hogy ilyen sokan megjelentek a rendezvényen és érdeklődnek a katonai pálya iránt" – köszöntötte a megjelenteket Sille Árpád őrnagy, a 6. katonai igazgatási és érdekvédelmi iroda vezetője, aki a foglalkoztatási osztályokkal való közös projektről is szót ejtett. „Azon B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező álláskeresőknek, akik szeretnének gép- és harcjármű-vezetőként bekerülni a honvédség kötelékébe, a foglalkoztatási osztály száz százalékban támogatott C-kategóriás jogosítvány megszerzését célzó tanfolyam elvégzését teszi lehetővé. Ez az együttműködés a tavalyi évben már eredményes volt Hajdú-Bihar megyében, reméljük, nálunk is hasonlóan zárul majd" – mondta.

1596008455

A toborzók ezen a napon még Tiszakarád, Cigánd, Ricse, Nagykálló településeket keresték fel, ahol tájékoztatták Tiszacsermely, Bodroghalom, Karcsa, Karos, Pácin, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Semjén, Lácacséke, Dámóc, Zemplénagárd, Révleányvár, Kállósemjén érdeklődő állampolgárait is. Így az első két napra szervezett 12 tájékoztató alkalmával összesen több mint 700 embert sikerült informálni a Magyar Honvédségben vállalható munkalehetőségekről.

Fotó: a szerző felvételei