Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyítottak a meteorológiai támogatás terén

Szöveg: Kovács Mónika hadnagy |  2016. március 1. 18:29

Végéhez ért a kéthetes repülésmeteorológiai asszisztens és meteorológiai technikus képzés, amelynek zárásaként vizsgát tettek a katonák az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Hadműveleti Központ meteorológiai csoportjánál.

1596009646

Az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem HHK Katonai Repülő Intézettel együttműködve szervezett közös képzést, amelyen a meteorológia területén szolgálatot teljesítő meteorológiai asszisztensek és technikusok tovább bővíthették ismereteiket. A két hét során közösen frissítették fel a tudásukat észlelési ismeretekből, repülésmeteorológiai kódok, táviratok írásából és meteorológiai műszertanból. Az asszisztensek szinoptikus meteorológia és repülésmeteorológia órán vettek részt, majd feladatra szabott repülésmeteorológiai tájékoztató összeállítását és a felhasználók közvetlen tájékoztatását gyakorolták. A technikusok ezzel párhuzamosan a meteorológiai rendszerek felügyeletének és a mérőeszközök karbantartásának műveleteit sajátították el.

1596009647

A tanfolyam célja az volt, hogy magas szintű ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzenek. A képzést követően egy hónap felkészülést kaptak a résztvevők a vizsgára. Utóbbi két részből állt: először elméleti tudásukról adtak számot a katonák, majd gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk. Az értékelés ötfokozatú volt, ahol a feladatmegoldások helyességét, logikus felépítését, a szakkifejezések alkalmazását, az összefüggések felismerését bírálták. A tanfolyamot kiváló eredménnyel végezte el az állomány.

1596009647


Fotó: a szerző felvételei