Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnösök is kérhettek menekültstátust Hollandiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 1. 17:11

A holland hatóságok szerint tavaly 30 olyan bevándorló is érkezett hozzájuk, akiket háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak.

A migrációs krízisről folytatott parlamenti vitában Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára azt mondta: a 30 migráns közül tízen szíriaiak voltak, a többiek Eritreából, Szudánból, Nigériából, Grúziából és más országokból érkeztek. Tavaly összesen 59 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Hollandiában.

A hágai parlamentben azután kezdtek vitázni a migrációról, hogy a képviselők egy része felszólította a kormányt: kezdje meg azoknak a bevándorlóknak a visszaküldését, akik erőszakkal gyanúsíthatóak, vagy nem tartják be a holland törvényeket.

Dijkhoff emlékeztetett, hogy a szíriaiak visszaküldése nem lehetséges, mert a nemzetközi szerződések nem teszik lehetővé a kitoloncolást olyan országba, ahol fegyveres konfliktus zajlik.

Felmérések szerint a migrációt egyre nagyobb mértékben elutasító közhangulat megnövelte az ellenzékben politizáló, bevándorlás-ellenes Szabadságpárt támogatottságát, amely komoly kihívója lehet a kormányzó koalíciónak.