Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelő-feladatszabó értekezletek az alakulatoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 1. 15:52

Ahogy minden évben, úgy idén is eljött az összegzés, értékelés és feladatszabás ideje a Magyar Honvédség alakulatainak életében. (Tudósításunk folyamatosan frissül!)

Balatonakarattya

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) ez évi feladatszabó értekezletén elhangzott: az elmúlt év második fele a szervezeti átalakítás és a változások időszaka volt. Októbertől a szervezet neve változott, novemberben új parancsnokot neveztek ki az élére, januártól új állománytáblát hoztak létre, megváltozott a szervezeti struktúra és a feladatok köre is.

1596009644

Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka kiemelte: a felállt új szervezet állományával idén elkezdődött a tervek megvalósításának időszaka, számos fejlesztés áll küszöbön. Változás állt be abban is, hogy immár a Magyar Honvédség más alakulataihoz hasonlóan az MH RKKK is kiveszi a részét az IBH feladataiból.

„Az előző beosztásomban saját bőrömön éreztem, mekkora kihívás különböző beosztású embereket, technikát biztosítani a határon lévő feladatokra, és mellette még a napi működést is ellátni. Megvizsgáltuk, mit tudnánk felajánlani, elő- és utószezonban felszolgálókat biztosítunk" – emelte ki a parancsnok.

Szöveg és fotó: Singer Éva hadnagy

* * *



Győr

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél Kovács Ferenc ezredes, parancsnok értékelte az elmúlt évet. Egyebek mellett kiemelte a MISTRAL NATO CAPEVAL 2015 ellenőrzést, a csehországi TOBRUQ LEGACY 2015, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot, illetve a NEWFIP 2015 elnevezésű NATO elektronikai hadviselés gyakorlatot.
Mint fogalmazott: az ezred egy feladatokkal, kihívásokkal teli nehéz évet hagyott a háta mögött.

1596009645

Az alakulat parancsnoka külön kitért a tömeges migráció okozta válsághelyzetből adódó feladatok ellátására, ami komoly terhet ró a katonáira, és ezzel együtt a családtagokra is. A győri ezred az első pillanattól kezdve több száz katonával vett és jelenleg is részt vesz a határvédelmi feladatokban.

Az elöljárói feladatszabással összhangban a 2016. évre fő feladatként a TOBRUK LEGACY 2016 többnemzeti közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta gyakorlatot, a NEWFIP 2016 elektronikai hadviselés gyakorlatot, a BRAVE WARRIOR 2016 gyakorlat sorozaton való részvételt, az MH EUFOR kontingens 19. váltás biztosítását, a BLUE HORIZONT 2016 légierő törzsvezetési gyakorlaton és a COOPERATIVE SAREX nemzetközi kutatómentő gyakorlaton való részvételt szabta meg. Mindezek mellett tovább folytatódik a tömeges bevándorlással kapcsolatos feladatok teljesítése is.

1596009645

A rendezvényen részt vett Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. Megköszönte az elvégzett munkát és elismerően szólt a határokon szolgáló győri katonákról. Hangsúlyozta: 2016-ban sem csökkennek az alakulat előtt álló feladatok és kihívások.

Szöveg és fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados

* * *

Budapest, MH Ludovika Zászlóalj

„Határon innen és túl" – akár ezeket a gondolatokat is megfogalmazhatta volna Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka, amikor áttekintette 2015 és 2016 fő feladatait. A tavalyi esztendőben a Ludovika Zászlóalj honvédtisztjelöltjei mintegy kétszer 200 fővel bizonyították rátermettségüket itthon, a határ mentén, valamint határainkon túl – nemzetközi gyakorlatok keretében is. Az alakulat idén ismét készen áll a hasonló feladatok ellátására az elöljáró szándéka és döntése szerint, hiszen a honvédtiszt-jelöltek év közben leginkább a tanulmányaikkal és a kiképzésekkel vannak elfoglalva. Utóbbinak, illetve a katonai szocializációnak ad keretet a Ludovika Zászlóalj, amelynek munkáját részlegekre lebontva értékelte és szabott feladatot Molnár Zsolt ezredes. Külön felhívta a vezető állomány figyelmét a felelősség vállalás, a személyes példamutatás, az elhivatottság, és a szigorú, de emberséges bánásmód fontosságára.

1596009645

A parancsnok kiemelte a kiképzés hatékonyságát, a kiemelkedő sporteredményeket, valamint az Alma Mater program sikereit, amelynek keretében a honvédtisztjelöltek ellátogatnak korábbi középiskoláikba, és egykori iskolatársaikkal ismertetik meg az egyenruhás élet sajátosságait, szépségeit.
Az évértékelő és feladatszabó értekezletre való meghívást elfogadta Baráth Ernő ezredes, a Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, illetve jelen volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánhelyettese, prof. dr. Szendy István ezredes is.

Szöveg és fotó: Molnárné Révész Renáta főhadnagy


* * *



Székesfehérvár

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartott az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi

Zászlóalj. Az értekezleten részt vett dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség

Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, parancsnokhelyettes is.

A hagyományos, éves értékelő és feladatszabó értekezleten Miklovich János ezredes, az

alakulat parancsnoka – a 2015-ben elvégzett feladatokat értékelve – hangsúlyozta: a zászlóalj

több fontos gyakorlaton is részt vett, mint például: a TOXIC VALLEY 2015 és a

SÁRARANYMEZŐ 2015 éles, mérgező harcanyaggal végrehajtott vegyivédelmi gyakorlatok

Szlovákiában; a TYTAN 2015 gyakorlat Lengyelországban; a BÍBOR KRISTÁLY és BÍBOR

SUGÁR téli és nyári gyakorlatok, emellett kiválóan helyt állt Magyarország határain az

Ideiglenes Biztonsági Határzár, Határozott Fellépés és a Közös Akarat feladatokban is.

1596009645

Az idei év legfontosabb feladatai a multifunkciós ABV védelmi szakasz kialakítása; a

NATO SIBRCA és LABDECON állomány készenlétének biztosítása együttműködve az MH

GAVIK állományával; a PURPLE FIELD 2016 éles, mérgező harcanyaggal végrehajtott

gyakorlat Szerbiában – mondta a parancsnok.

A katonaközpontú gondolkodás előtérbe helyezésének fontosságát hangsúlyozva dr.

Böröndi Gábor dandártábornok folytatta: „Az már a tavalyi évben is világos volt számomra,

hogy a zászlóalj katonái magas szakmai tudással rendelkező szakemberek. A határ menti

feladatokkal kapcsolatos tevékenységek ellátása mellett elvárom, hogy ezt a szakmaiságot

őrizzék meg!"

Miklovich János ezredes megköszönte az elöljáró segítségét és jelentette a tábornok

Úrnak, hogy a zászlóalj a részére meghatározott feladatokat maradéktalanul fogja végrehajtani.

Szöveg és fotó: Kocsis Balázs százados