Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos élet, kiszámítható jövő

Szöveg: Snoj Péter |  2018. március 2. 13:47

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

Tizenkét évvel ezelőtt lépett be a Magyar Honvédség kötelékébe Nagy Mária Magdolna szakaszvezető. Az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár gépkocsivezetője örömmel gondol vissza döntésére, és a mai napig büszke arra, hogy katona. Szentendrei alapkiképzésére 2006 májusában vonult be, akkor mentőgépkocsi-vezető beosztást megpályázva. Az eskütétel után rövid időre Nagytarcsára, a Puskás Tivadar laktanyába került, majd áthelyezését követően Nagy Mária Magdolna ismét Szentendrén teljesített szolgálatot egészen 2012-ig.

2016 óta a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Irodáján végzi feladatait, s noha rendszerint „B" kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek volánja mögött ül, az évek során saját elhatározásából megszerezte a „C+E", vagyis a teherautó- és nehézpótkocsi-vezetői engedélyeket is.

1599182679
Kimagasló tapasztalatainak köszönhetően nemegyszer volt része vezetési gyakorlatok levezénylésében, szállítmánykísérésben és felvezetésben, de külföldön, a bosznia-hercegovinai EUFOR-misszió negyedik váltásában is szolgált.

Arra a kérdésre, hogy miért választotta a katonai pályát annak idején, Nagy szakaszvezető elmondta, hogy az egyenruhás szolgálat mindig is érdekelte, hiszen bányász édesapja hivatása mellett tartalékos katona is volt. A végső döntést azonban az hozta meg, hogy négygyermekes édesanyaként egy megbízható, kiszámítható életpályára vágyott. Mint fogalmazott, a Magyar Honvédségnél a teljesítmény számít egyedül, nem érte semmilyen megkülönböztetés családi állapota miatt. A katonai szolgálat során megtalálta számításait, biztos jövedelmet és életet kapott, valamint egy kiszámítható jövőképet, amelyben nincs helye a civil életre jellemző munkahelymegszűnés okozta félelemnek.

Fotó: Nagy Mária Magdolna magánarchívuma