Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blue Target – elektronikai hadviselési gyakorlat

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. április 16. 20:13

Kecskeméten bővítették szakmai ismereteiket az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. A győri alakulat kijelölt erői ugyanis a napokban elektronikai hadviselési gyakorlaton vettek részt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

1595991379

Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettesének vezetésével április 7-én indultak el Kecskemétre a győri alakulat honvédjei. A főként felderítőkből, híradókból, tűzelosztókból, tűzirányítókból és harcjárművezetőkből álló több mint 40 fős alegység még aznap telepítette és ellenőrizte a feladatok sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen haditechnikai eszközöket, így az érdemi munka már 8-án kezdetét vehette.

Mivel a gyakorlatba a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer célfelderítő és rakéta-rávezető állomását (SZURN), valamint a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontját (MCP) is bevonták, így az ellenséges elektronikai ellentevékenység felismerését, az elektronikai hadviselést támogató rendszabályok és eljárások tudásszintjének emelését, a NATO-követelmények szerinti jelentések megtételét, s nem mellesleg az elektronikai zavarást végrehajtó repülőgépek elleni légvédelmi harctevékenységet mindkét fegyverrendszerével végezte a győri kontingens.

1595991380

Az elektronikai hadviselés viszonyai közötti, harcászati szintű rendszergyakorlat tehát valós repüléssel volt egybekötve, s légvédelmi rakéta-, valamint harcászati repülőalegységeken túl radaralegységek bevonásával hajtották végre. Ennek megfelelően a győri alakulat mellett az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, illetve az MH Pápa Bázisrepülőtér is érintett volt a feladatban.

A kiképzést megtekintette Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka, valamint Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke is.

1595991380

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred a kiképzési esemény során kisugárzáskorlátozási feladatokat végzett, vagyis a radarok kisebb teljesítményen történő használatával folytatott felderítést, míg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái a JAS−39-es Gripen vadászrepülők saját elektronikai önvédelmi rendszereit tesztelték, illetve elektronikai ellentevékenységi eljárásokat dolgoztak ki a rakétaezred technikai eszközei, valamint a saját alakulatuk repülőgépei ellen.

Bár a győri katonák április 10-én visszatértek a békehelyőrségükbe, a gyakorlat még nem ért véget, hiszen az elemző-értékelő csoport még csak most kezdte meg a munkát. Az úgynevezett objektív kontrollra pedig szükség is lesz, hiszen a frissen szerzett tapasztalatok hasznosítására már nyár elején lehetőség nyílik a NEWFIP elektronikai hadviselési gyakorlaton, ahol már nemcsak a sugárhajtású vadászgépek önvédelmi rendszerei, hanem zavaró elektronikai jeleket sugárzó konténerekkel felszerelt egyéb repülőeszközök is nehezítik majd az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak dolgát.

1595991380