Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Matasz hagyományőrzői Pákozdon mutatták be legújabb eszközüket

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 16. 21:22

Ahogy beszámoltunk róla, a napokban rendezték meg az „Élő történelem” elnevezésű programot Pákozdon, a katonai emlékparkban. A rendezvényen a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrzői második világháborús bemutatót tartottak, ennek során mutatták be legújabb eszközüket.

1595991381

A Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője, Jásdi Balázs elmondta: immár hagyomány, hogy részt vesznek a pákozdi rendezvényen. Hozzátette: rendszerint más hagyományőrző csapatokkal közösen tartják bemutatóikat, ezúttal a füzéri határvadászokkal és a 3. Szent István Gyalogezred hagyományőrzőivel működtek együtt.

Az idei rendezvény „legnagyobb durranása" egy, a napokban elkészült 1943 mintájú 120 milliméteres aknavető 1:1 arányú, működőképes makettje volt, amit a második világháborútól kezdve egészen az 1990-es években történt kivonásáig használtak a magyar katonák. Emiatt − tette hozzá Jásdi Balázs − az új haditechnikai eszközt nemcsak a második világháborús, hanem az 1956-os hagyományőrző bemutatókon is használni tudják majd.

1595991381

A bemutatott aknavető egy alakhű másolat, amit úgy alakítottak ki, hogy pirotechnikai vetőcsőként lehessen működtetni. A Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. lőkamráját igencsak próbára tette a pirotechnikai töltettel végzett próbalövés, de az végül is sikeres volt, így a vetőcső megkapta a szükséges vizsgaokmányt.

1595991381