Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Böhönyén is felújítják a katonatemetőt

Szöveg: Takács Vivien |  2015. június 16. 13:18

Bajor és magyar egyenruhások közel két héten át szépítik a Somogy megyei Böhönyén található német−magyar katonatemetőt.

1595995807

A budaörsi német−magyar katonatemető felújításával párhuzamosan Böhönyén is megszépítik a sírkertet a bajor és a magyar katonák. Igaz, Somogy megyében több a munka, de a lelkesedés ugyanakkora, mint a budaörsi emlékparknál.
A magyar csoport vezetőjétől, Kiss Balázs főhadnagytól megtudtuk, a munkálatok június 8-án kezdődtek. „A munkálatok során felújítjuk a temető épületeit, újrafestjük az összes sírjelen a neveket, valamint zöldmunkát is végzünk, ami magába foglalja a favágást és a sövénynyírást is a temetőben és annak közvetlen környezetében" − mondta a főhadnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy Böhönyén több a tennivaló, ezért nagyobb létszámmal érkeztek.

1595995807

„Magyar részről a felújításon összesen heten dolgoznak, közülük négyen az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel foglalkozó szaktisztjei, akiknek a munkabevetés része a Honvédelmi Minisztérium által szervezett szakfelkészítésüknek, valamint Horváth Zsolt százados, Somogy megye hadisírgondozó szaktisztje. Továbbá az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred egy katonája is segíti a munkálatokat. Német részről pedig tizennégy bajorországi tartalékos, illetve aktív katona keze által szépül a sírkert, ők Ingolstadtból érkeztek" – mutatta be a csoportot Kiss Balázs.

1595995808

A katonák a munka mellett a helyi lakosokkal történő kapcsolattartásra is szakítottak időt, rendhagyó történelemórát tartottak a Festetics Pál Általános Iskolában, és a temetőben is fogadták a diákok egy csoportját, akik szintén kivették a részüket a sírokon olvasható nevek átfestéséből.

A német küldöttség látogatásának programja a böhönyei német−magyar katonatemetőben június 18-án 14 órakor megemlékezéssel egybekötött koszorúzással zárul. Az eseményen részt vesz dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is.

1595995808

Fotó: Karl Wasem Stabsunteroffizier