Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyai nap a HHK-n

Szöveg: Szöőr Ádám |  2017. december 26. 18:36

Bolyai János születésének 215. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK). A rendezvényen – a kar jogelőd intézményeiben végzettek részvételével – a katonai főiskolák 50 évvel ezelőtti megalapításáról is szóltak.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2017/12/15/bolyai-nap-a-hhk-n
1596042931

„Bár az 50 évvel ezelőtt alapított katonai főiskolák egységes követelmények alapján, hasonló rendszerben működtek, szellemiségükben sokszor mégis különböztek"- mondta köszöntőjében dr. Pohl Árpád ezredes. A HHK dékánja külön szólt a Zalka Máté, majd később Bolyai János nevét viselő katonai műszaki főiskoláról, amelynek a szelleme továbbra is él a mai tisztképzésben is. „A katonai főiskolák vitathatatlan érdeme, hogy a tiszti kar az értelmiség integráns részévé vált"- fogalmazott Pohl Árpád. Az ezredes szerint az elmúlt években nagy változások zajlottak szűkebb és tágabb környezetünkben is, amihez a tisztképzésnek is alkalmazkodnia kellett. Úgy vélte, hogy jelentős kihívások, de egyben nagy lehetőségek is állnak a mostani honvéd tisztjelöltek előtt, akik több olyan oktatási-képzési programba is be tudnak bekapcsolódni, amire korábban nem volt lehetőségük. Reménynek adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan a HHK is a megújuló Ludovika Campusra költözhet majd.

1596042932

A katonai főiskolák 50 évvel ezelőtti létrehozásának előzményeiről szólt előadásában Oroszi Antal. A nyugállományú ezredes elmondta, hogy 1959-ben döntöttek az akkori hadsereg átfogó korszerűsítéséről egy több évre szóló fejlesztési program keretében. Ennek eredményeként korszerűsödött a technika, a vezetési módszerek és nagyobb hangsúlyt kapott a tisztek felkészítése is. Az Egyesített Tiszti iskola 1967-ig működött, ezt váltotta fel négyéves képzési idővel a Kossuth Lajos Katonai Főiskola Szentendrén, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola Budapesten és a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola Szolnokon.

1596042932

A katonai felsőoktatás történetéről számos kiadvány született már korábban, de a katonai főiskolákról idáig nem készült átfogó mű. Ezt a hiányt pótolja az a szeptemberben megjelent három kiadvány, amely a főiskolák történetét részletesen is bemutatja. A Katonai Műszaki Főiskoláról megjelent könyvet M. Szabó Miklós altábornaggyal közösen Fekete László nyugállományú ezredes írta. A rendezvényen a szerző részletesebben is ismertette az 1967 és 1999 közötti időszak legfontosabb mozzanatait.

1596042932

Fotó: Szilágyi Dénes