Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyaira emlékeztek az egykori hallgatók

Szöveg: honvedele.hu / uni-nke.hu |  2016. december 18. 9:57

Bolyai János születésének 214. évfordulójára közös rendezvénnyel emlékezett meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK), valamint a Zrínyi-Bólyai Nyugállományúak Klubja.

http://hhk.uni-nke.hu/hirek/2016/12/15/bolyaira-emlekeztek-az-egykori-hallgatok
1596024912

Az NKE Hungária körúti campusán rendezett ünnepségen a nyugállományú katonák mellett a HHK és az MH Ludovika Zászlóalj képviselői koszorút helyeztek el a campuson található Zrínyi és Bólyai szobroknál.

A rendezvény ezt követően a Díszteremben folytatódott, ahol dr. Szászi Gábor alezredes tartott előadást az egyetem és a kar működéséről. A Katonai Logisztikai Intézet igazgatóhelyettese elmondta: amíg a 80-as években még négy helyen – Szentendrén, Szolnokon, a Népligetben és a Hungária körúton – folyt felsőfokú katonai képzés, addig 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem berkein belül valósul meg. Elhangzott, hogy a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar várhatóan néhány éven belül a Hungária körútról a Ludovika Campusra költözik majd. „Azóta jelentős változások történtek a Magyar Honvédségben is, az akkori 150 ezres létszám nagyon lecsökkent, amihez a honvéd tisztképzésnek is igazodni kell"- fogalmazott Szászi Gábor.

1596024912

Az alezredes elmondta: az elmúlt években némileg csökkent a beiskolázási létszám, ami mögött a pályaválasztók alacsonyabb motiváltsága is állhat. Ennek érdekében az egyetem és a kar jövő év elején egy roadshow keretében szeretné népszerűsíteni a közszolgálati és ezen belül a honvédtiszti életpályát a középiskolások körében.

Szászi Gábor a kar Szolnokon zajló képzései kapcsán megjegyezte: az egyetem a közelmúltban állami légiközlekedési alapképzési szakot alapított, amely „a magyar pilótaképzés újbóli elindítását jelenti majd a Magyar Honvédség berkein belül, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem égisze alatt". Nemcsak pilótákat, hanem légiirányítókat is fognak majd képezni, a Magyar Honvédség mellett akár a katasztrófavédelem és a rendészeti szervek számára is. „A technikai feltételek kialakításhoz az egyetem jelentős pályázati pénzt nyert el, így a kor követelményeinek megfelelő háttérrel indulhat majd el ez a képzés"- tette hozzá az alezredes.

1596024913

Elhangzott, hogy az utóbbi években a katonai felsőoktatásban nagyobb prioritást kapott a vezetői képességek növelése, valamint próbálnak olyan szakterületeken végzett diplomásokat is bevonni- mérnökök, jogászok, pénzügyi szakemberek- ahol a Magyar Honvédség nem folytat képzéseket. „A polgári életből a jól képzett szakembereket megfelelő motivációs rendszerrel lehet becsábítani a Magyar Honvédséghez, mely egyre kiszámíthatóbb életpályát tud biztos számukra"- fogalmazott Szászi Gábor.

A rendezvényen a jelenlévők megtekinthették a „Híres katonák bélyegeken" kiállítást, illetve zenés műsorral is kedveskedtek nekik a szervezők.

1596024913

Fotó: uni-nke.hu