Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-román együttműködés

Szöveg: Dósa Eszter őrmester |  2016. december 18. 9:33

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását rendezték meg Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1596024911

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői december 12-13-án Aradon, egy munkaértekezleten folytatták – az elmúlt időszak tapasztalatainak beépítésével – a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását.
A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást Schleisz Ferenc őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának megbízott parancsnoka átvette Claudiu Topor alezredestől, a 191. „Colonel Radu Golescu" Lövészzászlóalj parancsnokától.

Az ünnepségen – mások mellett – részt vet dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint Iulian Berdilă ezredes, a 81. „General Grigore Bălan" Gépesített Dandár parancsnoka. Ugyancsak megjelentek a rendezvényen Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat képviselői is.

1596024911

A két dandárparancsnok hangsúlyozta: a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt az egység katonái többször is bizonyították, hogy képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni. 

A beosztás átadás-átvétele alkalmából december 15-én, Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepségen dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdilă ezredes beszédükben emlékeztek meg a magyar-román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a zászlóalj.

1596024911

Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: „A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja."

A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.

1596024911

Fotó: a szerző felvételei