Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba a vízben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 6. 14:50

A Duna Mohács és Budapest közötti szakaszán rendezték meg az Iron Cat 2018 elnevezésű gyakorlatot, amelyen magyar és szerb oldalról egyaránt két aknamentesítő hajó vett részt. Az idei – immár nyolcadik – rendezvény különlegességeként a két nemzet tűzszerészbúvárai is feladathoz jutottak: egy robbanószerkezetet kellett kiemelniük a vízből.

1599191260
A megnyitóra a mohácsi vízi határátkelőhelyen került sor, ezt követően a magyar és a szerb hadihajók kötelékben tették meg a tassi Turbina-öbölig tartó utat, amelynek során különböző riadógyakorlatokat hajtottak végre.

A Tassról az újpesti hadikikötőbe vezető szakasz során már komplex kihívások vártak a résztvevőkre: a 35 szerb és 67 magyar katona a folyamrendészeti, a határőrizeti és határ-ellenőrzési feladatokat, a járőrtevékenységet, az ellenséges szándékú úszóegységek feltartóztatását, elfoglalását, a kiemelt személyek és szállítmányok kísérését, biztosítását, a folyamzárást, illetve légi és vízi célok leküzdését gyakorolta.

Az évente változó, magyarországi és szerbiai helyszíneken zajló Iron Cat repertoárját minden alkalommal újabb feladatokkal bővítik. Ebben az esztendőben a két nemzet katonáiból álló közös búvárcsoport is szerephez jutott: a kiképzési rendezvény forgatókönyve értelmében a folyómederben felkutatta, majd kiemelte a hajóforgalmat veszélyeztető robbanótesteket. Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnoka elmondta: a 2011-ben kezdődött Iron Cat gyakorlatsorozat folyamatosan mélyülő együttműködést takar. Hozzátette: mivel a változó világ újfajta kihívásokat hoz magával, az erőpróbán végrehajtandó feladatokat és a kiképzési rendszert is ehhez kell igazítani. – Magyarország biztonsága érdekében folyamatosan választ kell adnunk a kihívásokra, ehhez pedig együtt kell működnünk más országok hadihajós egységeivel – emelte ki a parancsnok. Bagi Szilárd alezredes, az alakulat hadihajós parancsnokhelyettese, egyben a gyakorlat vezetője mindezt azzal egészítette ki, hogy nagyon sokat javult a kommunikáció a két nemzet katonái között, így a feladatok során alkalmazott formációkat gond nélkül, pontosan és gyorsan teljesítették.

A gyakorlaton a Szerb Folyami Flottilla, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred mellett egyéb alakulatok is részt vettek: az MH 86. Szolnok Helikopterbázis egyik forgószárnyasa hajtotta végre a „légi támadást" a Dunán haladó kötelék ellen. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár tagjai – akik szintén az ellenséges erőket személyesítették meg – pedig felderítő feladatokat végeztek és megpróbáltak feljutni a hajók fedélzetére, amit a magyar és a szerb katonák meghiúsítottak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én megjelenő számában!