Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombát és gránátokat találtak

Szöveg: Szűcs László |  2014. február 18. 7:21

A hetedik héten, azaz február 10−16. között 17 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül hat esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 123 bejelentést kaptak.

Február 10-én Budapesten, az Üllői út és az Orczy út kereszteződésében, az Orczy-kert átépítése közben egy szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú légibomba került elő. Az 50 kilogrammos bomba gyújtószerkezetét a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette, a bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 11-én Sápról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a település külterületén, szántóföldön egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot talált egy vadász. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Február 16-án a Csobánkát Pilisvörösvárral összekötő főút mellett, az árokban bukkantak rá egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra. A robbanószerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész