Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombaüzlet – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 8. 14:32

2013–2017 között a nagy fegyverrendszerek kereskedelmének becsült értéke 10 százalékkal nőtt az azt megelőző ötéves időszakhoz (2008–2012) képest. A legnagyobb exportőr az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína volt. Az ázsiai hatalom az importőrök szűkebb élmezőnyében is helyet követelt magának India, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek mellett.

1599200859
Napjainkra a nemzetközi fegyverkereskedelem becsült összértéke ismét elérte a hidegháború végén látott szintet – fogalmaz Csiki Varga Tamás, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa „A hagyományos fegyverek nemzetközi kereskedelmének aktuális jellemzői: bővülő kereskedelem és koncentrálódó termelés" című elemzésében.

Ebben a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) adatbázisait felhasználva vázolja a támadó fegyverek kereskedelmének aktuális jellemzőit.

A támadó fegyvertípusok sorába a harckocsik, páncélozott járművek, vadászrepülőgépek, harci helikopterek, tüzérségi eszközök, hadihajók, tengeralattjárók tartoznak. Ezeken felül a SIPRI fegyverkereskedelmi adatbázisa a tengeralattjárók elleni fegyverek, rakéták, légvédelmi rendszerek, hajtóművek (például repülőgépekhez), különböző szenzorok és felderítő műholdak forgalmát is regisztrálja.

Az elemzés „nemzetközi fegyverkereskedelem" alatt mindezek adásvételét érti.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én megjelenő számában!