Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Borul a hármas szövetség?

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 6. 19:12

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Míg Mexikóban az amúgy is labilis fegyverszünet porba hullt és újra felhangzott a fegyverek ropogása, az európai hármas szövetség felborulni látszik. Olasz tüntetések zajlanak az Osztrák−Magyar Monarchia ellen. „Május elsején véres olaszellenes tüntetések voltak Triesztben, amelyeknek most visszhangjuk támadt Olaszországban. Az olasz közvéleményt módfelett felháborította, hogy a trieszti rendőrség, amely főleg szláv elemekből áll, akkoriban nem lépett fel kellő energiával. Az olaszországi lapok, élükön a Girarnale d’Italia, provokatív jellegűnek jelentik ki a trieszti tüntetéseket."

Mindezek mellett a napilapok rengetegében szó esik arról a tervről is, amely átszervezné a hadsereg összeállítását. „Mindenegyes hadtestnél egy tartalékos hadosztályt állítanak föl, ami azt jelenti, hogy tizenhat ilyen gyalogsági tartalékos hadosztály lesz, amelyek négy hadtestet alkotnak. A terv persze azt is jelenti, hogy a tartalékosokat öregebb korukban is be akarják hívni gyakorlatra…"

Forrongások Mekkában. „A török kormány nemrég új kormányzót küldött a szent városba, és a kormányzó ellentétbe került az arab lakossággal, főképpen azért, mert nem tartotta tiszteletben az emír és az arab lakosság hagyományos jogait. A mostani mozgalom úgy látszik, összefüggésben van az egész Ázsiában mutatkozó arab zajongásokkal."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595971522

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle