Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővítették a kőbányát, bombát találtak

Szöveg: Szűcs László |  2016. március 23. 7:16

A 11. héten, azaz március 14-20. között 43 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 6 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ban eddig összesen 274 bejelentést kaptak.

Március 16-án a Fejér megyei Csákvárra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a település külterületén, a kőbánya bővítése közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy SD-10-es típusú bomba került elő, amit a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Március 18-án Győrben akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a József Attila úti iskola udvarán, földmunkák közben egy 42 mintájú kézigránát fejrészét találták meg. A második világháborús robbanótestet a Debrődi Péter százados vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Március 19-én a Hajdú-Bihar megyei Kismarjáról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Bihari utcában található egyik telken, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a földkupacból egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Címkéktűzszerész