Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült az adatbázis

Szöveg: hoinvedelem.hu |  2013. március 13. 15:40

Március 12-től újabb adatokkal bővült a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály által üzemeltetett honlap adatbázisa.

A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával, a Zrínyi Kiadó gondozásában született meg a Béke poraikra című dokumentum-emlékkönyvsorozat harmadik része. Az első két kötetben a keleti és a magyarországi hadszíntéren elesett mintegy 70 ezer, bizonyítottan hősi halált halt katona nevét és adatait adta közre a Bús János−Szabó Péter szerzőpáros.

A harmadik kötetben annak az 5850 magyar katonának az adatait és temetési helyét tették közzé, akik dokumentumokkal igazolhatóan 1944/45-ben a nyugati harctéren vagy nyugati hadifogságban vesztették életüket.

Március 12-től a főosztály honlapján is elérhető a kötet adatbázisa, így a www.hadisir.hu oldalon több mint 76 ezer, a második világháborúban elesett magyar katonánk adata és eltemetési helye található meg. A hadisírgondozók célja, hogy a Szovjetunió hadifogoly- és Gulag-táboraiban meghalt honfitársaink adatai is fölkerüljenek az internetes oldalra, hiszen a legvisszafogottabb számítás szerint is legalább 100 000 magyar katona és elhurcolt polgári személy vesztette életét a szovjet lágerek poklában.