Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten az Európai Védelmi Ügynökség főigazgatója

Szöveg: honvedelem.hu / kormany.hu |  2015. április 24. 16:55

Udvariassági látogatáson fogadta Hende Csaba honvédelmi miniszter Jorge Domecq-et, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) új főigazgatóját, aki februári kinevezését követően az EDA tagállamok fővárosaiban tesz látogatást.

http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/budapesten-az-europai-vedelmi-ugynokseg-foigazgatoja
A főigazgató látogatásainak fő célja, hogy a tagországokban tovább erősítse az EDA céljainak és tevékenységének támogatottságát, megbeszéléseket folytasson a prioritásokkal bíró területekről és problémákról.

A honvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélés középpontjában hazánk EDA projektekben történő részvétele, valamint a 2015. júniusi, védelmi kérdésekkel is foglalkozó Európai Tanácsülésre való felkészülésünk állt.

1595992536

A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a képességfejlesztés terén Magyarország számára fontosak a többnemzeti együttműködési programok. A tárcavezető szólt arról, hogy az EDA tevékenységeihez, illetve azok sikeréhez a jövőben – lehetőségeinkhez és érdekeinkhez mérten – egyre aktívabban szeretnénk hozzájárulni annak érdekében, hogy ki tudjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A miniszter elégedetten nyilatkozott az Ügynökség azon törekvése kapcsán, hogy a szétaprózott nemzeti erőfeszítések mellett támogatja az európai együttműködést.

Jorge Domecq hangsúlyozta, hogy az EDA lehetőség a tagállamok kezében, amely előmozdíthatja a kétoldalú, regionális, és európai védelmi együttműködést, a tagállamok igényei szerint. Kijelentette, hogy nagyra értékelik Magyarország részvételét számos projektben, ösztönöznek a további aktív szerepvállalásra. Megerősítette, hogy az Ügynökség folytatja a kutatás-fejlesztés és a hadfelszerelési együttműködés előmozdítását, a versenyképes európai védelmi piac megerősítését célzó erőfeszítéseit.

A főigazgató magyarországi tartózkodása során több megbeszélést folytatott a hazai haderőtervezési és hadfelszerelés-fejlesztési szakértőkkel, valamint találkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőivel is.