Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyed évszázad a hadirokkantakért

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. április 24. 17:45

Az önök szolgálata nem csak katonahagyományaink őrzését és gyarapítását jelenti, hanem azt a segítő szeretetet, amellyel óvják és támogatják egymást, beteg, idős és nehéz körülmények között élő társaikat – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára április 23-án, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) ünnepi megemlékezésén.

1595992537

25 éve alakult újjá a HONSZ. A szövetség elődje, hadigondozási hivatalként 1918-ban alakult meg. A második világháborút követően, 1947. október 8-án a belügyminiszter rendeletileg megszüntette a HONSZ önkormányzatát, székházát elvette és megfosztotta minden jogától, ezzel lehetetlenné téve működését. A korábbi állami támogatást megvonták, a jogszerűen megítélt járadékok és hadigondozotti ellátások fizetését megszüntették. Ez a kedvezőtlen fordulat súlyosan érintette a két világháborúban megsérült vagy megrokkant több mint 800 ezer ellátásra szorulót. 1967-ben némileg javult a helyzet, hiszen rászorultsági alapon, jövedelmi értékhatárhoz kötve kaphattak ingyenes gyógyellátást, gyógyászati és segédeszközt és utazási kedvezményt a hadigondozásra jogosultak.

1595992537

A rendszerváltást követően ezért elemi erővel tört felszínre a hadigondozottak elégedetlensége, így érdekképviseleti szervekbe tömörülve törekedtek igényeik érvényesítésére. 1990. április 27-én újjáalakult a HONSZ, amelynek célja mai napig az, hogy a jogállamiságnak és az európai normáknak megfelelően Magyarországon is rendeződjék a hadigondozottak helyzete.

1595992537

Ipacs József nyugállományú alezredes, a HONSZ országos elnöke vezette ünnepi ülésen, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége nevében Gereben András nyugállományú ezredes, a szövetség ügyvezető titkára emlékplakettet adott át az ünnepelt társszervezetnek, majd az államtitkár és az elnökség ajándékcsomagok átadásával köszönték meg a tagok áldozatos munkáját.

1595992537

Fotó: a szerző felvételei