Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két nyugati túszt is megöltek véletlenül egy amerikai terrorellenes akcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 24. 18:04

Az al-Kaida egy amerikai és egy olasz túsza életét vesztette januárban amerikai terrorelhárítási akciókban, amelyekben megöltek a terrorszervezettel együttműködő két amerikai állampolgárt is – jelentette be április 23-án, csütörtökön Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Warren Weinstein amerikai és Giovanni Lo Porto olasz túsz, valamint az al-Kaidának dolgozó egyik amerikai, Ahmed Farouq, a szervezet egyik vezetője az afgán-pakisztáni határ térségében ugyanannak a műveletnek a következtében halt meg. A terrorszervezet másik – a Fehér Ház szóvivőjének közleménye szerint „prominens" – amerikai tagját, Adam Gadahnt feltehetően egy másik amerikai akcióban ölték meg.

Obama az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnokaként magára vállalta a felelősséget az összes amerikai terrorelhárítási műveletért, beleértve az általa elrendelt, balul sikerült akciót is, és az amerikai kormány nevében bocsánatot kért a túszok hozzátartozóitól, akiknek kifejezte együttérzését.
Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek szerint a túszok egy, az al-Kaida által használt épületre mért dróncsapásban vesztették életüket.

Az illetékesek szerint az akció irányítóinak „nem volt alapjuk feltételezni", hogy Weinstein vagy Lo Porto a házban tartózkodott volna, sőt, „csaknem bizonyosak" voltak abban, hogy nincsenek ott.
„Kegyetlen és keserű igazság, hogy a háború ködében általánosságban és különösen a terroristák elleni harcban tévedések, néha halálos tévedések történhetnek" – mondta az elnök.

Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője szerint „a rendelkezésre álló információ elemzése" vezette az amerikai hírszerzést arra következtetésre, hogy a művelet során véletlenül mindkét tússzal végeztek.

Obama elnök csütörtökön rendelte el az addig titkosított értesülések nyilvánosságra hozatalát. A Fehér Ház szerint az akciók jogszerűek voltak és összhangban álltak az amerikai terrorelhárítási politikával.
Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) alkalmazásában álló orvost, a 73 éves Weinsteint 2011 augusztusában a pakisztáni Lahorban ejtette foglyul az al-Kaida. A palermói Lo Porto, aki segélymunkásként dolgozott egy árvízkárosultak számára házakat építő német cégnél szintén Pakisztánban, 2012 óta volt a terrorszervezet túsza. Vele együtt egy elraboltak egy másik férfit is, de őt német különleges egységek kiszabadították.