Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten rendezik meg a Visegrádi négyek katona-zenekari fesztiválját

Szöveg: Szűcs László |  2018. március 10. 8:24

Március végén Budapest ad otthont a Visegrádi négyek védelmi miniszteri és vezérkarfőnöki találkozójának. A rendezvény egyik kiegészítő programja a V4-es katona-zenekari fesztivál.

Egynapos, nemzetközi katona-zenekari fesztivált rendez a Magyar Honvédség március 26-án, egy hétfői napon Budapesten. A rendezvényen a Magyar Honvédség Központi Zenekara mellett  Varsó, Prága és Pozsony helyőrségi zenekarai vesznek részt. „Mivel a V4-es rendezvény programja úgy alakult, hogy a védelmi miniszterek és a vezérkarfőnökök hétfőn érnek rá megtekinteni a katonazenészeket, a fesztivált erre a napra szervezzük" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, hozzátéve: a részt vevő zenekarok vasárnap érkeznek Budapestre, hétfőn délelőtt közös próbát tartanak a Petőfi-laktanyában, majd maga a fesztivál 16 órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, a Szent István téren.

1599182930

Csizmadia ezredes hangsúlyozta: a „170 éves a Magyar Honvédség" elnevezésű rendezvénysorozat részeként megrendezett nemzetközi katona-zenekari fesztivál fanfárral, majd a részt vevő zenekarok bevonulásával kezdődik. Ezután a narrátor bemutatja a részt vevő katonazenekarokat, majd mindegyik ország együttese előadja saját koncertjét, esetleg szakalaki bemutatóját. A program ezt követően az össz-zenekari koncerttel folytatódik. „Ez a négy katonazenekar még nem lépett fel egyszerre. Tavaly októberben ugyancsak Budapesten, a Várkert Bazárban rendeztünk meg egy kisebb volumenű V4-es fesztivált, de az országokat más zenekarok képviselték. Úgy gondolom, a mostani rendezvény azért fontos, mert a katonazene közelebb hozza egymáshoz a részt vevő országok kultúráit, emellett pedig egy olyan koncertet láthatnak az érdeklődők, amilyen korábban még nem volt Magyarországon" – mondta a Magyar Honvédség főkarmestere.

1599182931

Csizmadia Zsolt ezredes hozzátette: mindegyik külföldi részt vevő zenekart már többször is látta fellépni fesztiválokon, egyéb rendezvényeken. Valamennyien profik, mindenki tudja a dolgát. „Mindenkinek megküldtük a részletes programot, s azt is, hogy mit várunk tőlük. Megkapták az eljátszandó zeneszámok kottaanyagát is. Így csak a saját felkészülésükkel kell foglalkozniuk, amit nyilvánvalóan minden zenekar kiválóan tud. A fesztivál előtt már csak annyi dolgunk lesz, hogy mindent összefésüljünk és összegyúrjunk egy közös produkcióvá" – hangsúlyozta az ezredes, kiemelve: minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szent István-bazilika elé, az ingyenes fesztiválra.

1599182931

Fotó: archív