Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tárgyalt a békepartnerségi tanterv-munkacsoport

Szöveg: dr. Kiss Álmos Péter |  2015. július 7. 13:21

Budapesten tartotta soros ülését a Védelmi Akadémiák és Biztonságpolitikai Intézetek Békepartnerségi Konzorciumának égisze alatt működő tanterv-munkacsoport.

A Védelmi Akadémiák és Biztonságpolitikai Intézetek Békepartnerségi Konzorciuma immár közel húsz éve működő szakmai hálózat, amelyet hatvan ország több mint nyolcszáz intézménye alkot. A konzorcium célja konkrét megoldásokat találni a közös biztonsági problémákra. Kutatási programjai támogatják a békepartnerségi programban résztvevő államok döntéshozóinak munkáját, segítik az államokat szilárd demokratikus alapokon álló védelmi intézmények megteremtésében és ezzel hozzájárulnak a regionális stabilitáshoz. A konzorcium központja a Marshall Centerben (George C. Marshall European Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen) van.

1595997035

A Konzorcium egyik új kezdeményezése egy felkelés elleni műveletek tanterv PfP államok számára. A tanterv várhatóan 2016 nyarán-őszén kap végleges formát, és a NATO Allied Command Transformation (ACT) hivatalos kiadványa lesz. Kidolgozása a felkelés elleni műveletek elismert elméleti és gyakorlati szakembereiből álló, tizenkét tagú nemzetközi munkacsoport feladata. A munkacsoportban a francia, német, amerikai, kanadai és észt intézmények mellett a MH Kiképzési és Doktrinális Központ (KDK) is részt vesz. A tanterv távmunkában készül: a munkacsoport tagjai állomáshelyükön végzik az érdemi munkát, az interneten tartanak kapcsolatot egymással, és másfél év alatt csak két-három rövid munkakonferencián találkoznak személyesen. Az első ilyen találkozóra 2015 januárjában, Tallinnban került sor. A tallinni konferencián meghatározták a tanterv célközönségét (a békepartnerségi államok főtisztjei, tisztjei és zászlósi állománya), terjedelmét (maximum 100 oldal), tartalmát (a felkelés elleni műveletek NATO-doktrínának megfelelő alapelvei, tervezésük és végrehajtásuk módja) és formátumát (fő témakörök, elsajátítandó ismeretek, irodalom), valamint kiosztották az első feladatokat. Az MH KDK Doktrinális Elemző Értékelő Osztályát (DEO) képviselő dr. Kiss Álmos Péter a Felkelés elleni műveletek alapelvei és paradoxonjai fejezet kidolgozását vállalta.

A második találkozóra június 25-27. között került sor a MH KDK szervezésében Budapesten, a Hadik szállodában. A munkacsoport tagjait érkezésük napján Szpisják József dandártábornok, a MH KDK parancsnoka és dr. Besenyő János ezredes, a KDK DEO – a MH tudományos kutatóhelye – osztályvezetője fogadta. “Ez a konferencia nemcsak a békepartnerségi program szempontjából fontos, hanem Magyarország, a Magyar Honvédség számára is. Egyrészt az ilyen projektekben részt venni mindig jó tapasztalatszerzési lehetőség a beosztottaim számára. Másrészt ezzel Magyarország hozzájárul a NATO egyik fontos programjához", fogalmazott Szpisják József.

1595997036

A következő két napban a munkacsoport áttekintette az eddig elvégzett munkát, összehasonlította és értékelte az egyes fejezetek munkaanyagait, és meghatározta a szükséges formai és tartalmi változtatásokat. Meghatározta továbbá a javított anyagok beküldési határidejét (2015. október) és a következő találkozó időpontját (2015. december vagy 2016. január). A következő találkozó helyszíne valószínűleg Potsdam vagy Párizs lesz. „A budapesti konferencia szakmai szempontból kitűnő volt – minden tervezett feladattal időben végeztünk. A Magyar Honvédségtől végig elsőrangú támogatást kaptunk, és különösen nagyra értékeltük, hogy a Kiképzési és Doktrinális központ parancsnoka munkánkat elég fontosnak találta ahhoz, hogy személyesen fogadja a munkacsoportot", mondta távozásakor André Rakoto, a munkacsoport koordinátora.

1595997036

Fotó: a szerző felvételei

CímkékNATO