Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tartották a NATO Atom-, Biológiai-, Vegyivédelmi Képességfejlesztési munkacsoport ülését

Szöveg: Vágföldi Zoltán alezredes és Antal Renáta őrmester | Fotó: Füzes Judith |  2019. október 2. 8:16

Hazánk első alkalommal adott otthont a NATO Atom-, Biológiai- és Vegyivédelmi Képességfejlesztési Munkacsoport (Joint CBRN Defence Capability Development Group, JCBRND-CDG) bizottsági ülésének, amely a NATO különböző vezetési szintjein megjelenő ABV védelemmel foglalkozó szakértők legmagasabb szintű szakmai egyeztető és döntéshozó fóruma.

A Magyar Honvédség ABV-védelmi szakmai, valamint nemzetközi kapcsolatai továbbfejlesztése szempontjából kiemelt jelentőségű a rendezvényt a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Haderőtervezési Csoportfőnökség szervezte szeptember 23-26 között Budapesten, a Stefánia Palotában.

A rendezvényen 67 vezető beosztású szakember vett részt 21 NATO tagországból, 4 PfP tagországból és két partner országból (Izrael és első alkalommal Dél-Korea). Magyarországot 4 tagú delegáció képviselte a csoportfőnökség, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) és az MHP szárazföldi haderőnemi szemlélőség állományából.

1596069367

A munkacsoport vezetőinek és meghívottjainak értekezletét követően Csuka József ezredes, MH GAVIK parancsnok nyitotta meg a rendezvényt.

A hét panel elnökének szakmai beszámolója, valamint a munkatervek elfogadását követően a NATO és szövetség érdekében tevékenykedő szervezetek beszámolói következtek. A nemzeti előadás részeként lehetőség nyílt a magyar fejlesztésű, az MH Egészségügyi Központ alárendeltségében tevékenykedő, Mobil Biológiai Laboratórium képességeinek bemutatására is.