Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgázik a NATO számára felajánlott zászlóalj harccsoport

Szöveg: bocskaidandar.hu | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2019. október 2. 7:02

A Magyar Honvédség az egyik legfontosabb idei gyakorlatához érkezett: a több mint 900 fős és közel 300 technikai eszközből álló, NATO számára felajánlott MH Zászlóalj Harccsoport-II megkezdte vizsgáját. A – hivatalos nevén – CREVAL-ellenőrzés (Combat Readiness Evaluation – Harckészségi Minősítés ) október 2-ig tart.

1596069360

A felajánlott erők felkészültségéről a szövetség négyévente győződik meg egy gyakorlat keretében, ahol a hazai ellenőrök munkáját a NATO parancsnokság szakemberi felügyelik. A Bátor Harcos 2019 elnevezésű gyakorlatsorozat zárófeladata ez az ellenőrzés, ahol a debreceni 39. lövészzászlóalj – kiegészülve a modulelemekkel – egy támadó feladat végrehajtására készül fel. A zászlóalj harccsoport gyakorlatsorozatra a katonák a Magyar Honvédség számos katonai szervezetétől érkeztek, nagyrészt Debrecenből, Hajdúhadházról és Hódmezővásárhelyről, de székesfehérvári, budapesti, szolnoki és győri alakulatok is képviseltetik magukat.

1596069360

„A felkészülés már májusban elkezdődött, egy hónapja pedig a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén zajlik. A harccsoport elemei ez idő alatt két nemzetközi gyakorlaton is részt vettek, amely sok év után a tatai harckocsizóknak is lehetőséget biztosított az összfegyvernemi feladatok gyakorlására is"- hangsúlyozta Varga István alezredes, a harccsoport és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának parancsnoka.

GALÉRIA

×