Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélőverseny a Balaton-felvidéken

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 1. 20:37

Idén ősz elejére tolódott az MH 54. Veszprém Radarezred szervezte hagyományos túlélőverseny nyári felvonása, az „54-es kihívása”, ám az októberi idő egyáltalán nem tette könnyebbé a versenyzők dolgát.

1596069351

A közel száz résztvevő ezúttal Felsőörsről indult, hogy a címben jelzett ötvennégy óra alatt teljesítse a több mint húsz akadállyal tűzdelt, körülbelül hetven kilométeres távot. Vass Tibor őrnagy, az MH 54. Veszprém Radarezred kiképzési főnöke elmondta: idén a verseny némi iróniával a „halál 54 órája" fedőnevet kapta – pedig akkor még nem is számoltak azzal, hogy az időjárás viharral és hidegfronttal újabb akadályt támaszt majd a résztvevők elé.

„Folyamatosan feladatokkal bombázzuk a versenyzőket. Harcászati feladatok, és lövészet mellett többek között kötélpályán kell mászni, saját készítésű csúzlival célba lőni, mocsaras területen átkelni, tóban úszni teljes felszereléssel, labirintusból kitalálni…"  – sorolja az akadályokat a főszervező.

1596069351

Érdekesség azonban, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a résztvevőknek nem az akadályok, hanem a tájékozódás okozza a legnagyobb problémát. Vass Tibor őrnagy szerint gyakran sokkal hosszabb utat tesznek meg, mint az feltétlenül szükséges lenne, és ezért nem tudják a megadott időre teljesíteni a versenyt. Kiemelte: az akadályok között pontosan ezért van egyre több tájékozódási feladat, mert ez is növeli az állomány ilyen irányú képességét.

A túlélőversenyen három fős csapatok mellett ezúttal egyéniben is lehetett indulni. Tizenkét katonai szervezet mellett rendvédelmi szervektől is érkeztek versenyzők.

GALÉRIA

Címkéksport