Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet történt egy amerikai légi bázisnál Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 1. 19:58

Öngyilkos merénylő levegőbe röpítette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját szeptember 30-án, hétfőn Dél-Szomáliában egy amerikai légi támaszpont bejáratánál. Mogadishuban egy olasz katonai konvoj közelében történt pokolgépes támadás – közölték szomáliai biztonsági források.

A rendőrség közlése szerint két, pokolgéppel megpakolt gépkocsi robbant fel a támaszpontnál, áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. Yusuf Abdourahman, a dél-szomáliai Shabeellaha Hoose régió egyik illetékese közölte, hogy a támaszponton a robbantást lövöldözés követte.

A támadás elkövetését az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet vállalta magára.

A megtámadott Belidogle bázis a dél-szomáliai Shabeellaha Hoose régióban található, amerikai katonák erről a támaszpontról irányítják az al-Shabaab elleni dróntámadásokat, és szomáliai katonákat képeznek ki. Ugandai békefenntartók is állomásoznak a térségben.

Az olasz védelmi minisztérium megerősítette a mogadishui robbantás hírét, hozzátéve, hogy az olasz konvoj két páncélozott járműve megrongálódott. A közlemény áldozatokat nem említ.

Az AP hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva arról tudósít, hogy a támadásban szomáliai civilek sebesültek meg.

Shabeellaha Hoose régióban a hét végén a szomáliai hadsereg és az Afrikai Unió katonái húsz, az al-Shabaabhoz tartozó fegyveressel végeztek egy összehangolt támadásban.