Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett a többnemzeti CIMIC Csoport vezető testülete

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. november 22. 18:50

Idén vette át Magyarország a Többnemzeti CIMIC Csoport (Multinational CIMIC Group) vezetését, ezért ülésezett hazánkban a szervezet koordinációs testülete – mondta Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, a csoport soros elnöke november 22-én, csütörtökön a fővárosban tartott egyeztetésen.

1599196312
A dandártábornok kérdésünkre elmondta: a Többnemzeti CIMIC Csoport jogelőd szervezete Déli CIMIC Csoport néven 2002-ben alakult, amelynek vezető nemzete Olaszország, alapító tagjai pedig Görögország, Portugália és Magyarország voltak. Az alapítókhoz 2004-ben csatlakozott Románia és Szlovénia. A mostani megbeszélésen is ezen nemzetek katonái voltak jelen – tette hozzá. Az MNCG fő feladata, hogy CIMIC-támogatást nyújtson a NATO műveleteihez.

1599196312
Az MNCG irányító testülete, a Koordinációs Bizottság felügyeli a szervezet munkáját, iránymutatást ad és döntéseket hoz. A testület tevékenységét a kétévente megválasztott elnök irányítja. Magyarország 2018-ban vette át az elnöki teendőket.

1599196313
A dandártábornok kiemelte a CIMIC-es katonák szerepét a hadseregben, megjegyezve, nagyon fontos, hogy legyen valaki, aki érti és ismeri a környezetet, a civileket és támogatni tudja a parancsnokot a döntéshozatalban. „Nagyon kevesen vannak azok, akik ezzel a képességgel bírnak, viszont jelentős mértékben hozzá tudnak járulni egy művelet sikeréhez" – hangsúlyozta. Erre jó példa a migrációs hullám megállítása a déli határon, ugyanis abban, hogy a katonák ezt sikerként könyvelhetik el, nagy szerepe volt a helyiekkel való egyeztetésnek és annak, hogy a társadalom megértette és elfogadta, milyen célból volt szükség a határ lezárására.

1599196313
Fotó: Tóth László és Markhot Gergely őrmester