Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bukovinában és az Erdős Kárpátokban újabb tért nyertünk

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 16. 18:27

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Bukovinában és az Erdős Kárpátokban újabb tért nyertünk" − írta a Pesti Hírlap. „Több száz oroszt elfogtunk és gépfegyvereket zsákmányoltunk. Az uzsoki hágótól nyugatra eső szakaszon visszavertük az oroszok támadásait. Az ellenség nagy veszteségeket szenvedett" − összegezte a hírlap a hadi helyzetet.

A németek sikeres harcairól is beszámolt a Pesti Hírlap, melyet a kelet-poroszországi határon értek el. Észak-Lengyelországban előretörésükkel visszaszorították az oroszokat és több száz foglyot ejtettek. A csata mérlege: háromszáznál több fogoly, két zsákmányolt gépfegyver, hat ágyú. A hét érdekessége, hogy orosz hadihajók a trapezunti kikötőben elsüllyesztettek egy amerikai gőzöst.

1595987780

A hét sikerei közül kiemelkedik, hogy 29 ezer orosz katona esett fogságba a kárpáti és bukovinai harcokban. Csapataink átkeltek a jablonicai hágón, előrenyomultak a kelet-galíciai Nadvorna felé. Bukovinai előrenyomulásunkkal egyidejűleg elérték a galíciai síkságot − írta meg a Pesti Hírlap. Az újság arról is beszámolt, hogy a Dukla-szorosnál ritkábbak már az orosz ellentámadások. A kelet-poroszországi határon és azon túl mindenütt szerencsésen haladnak a németek hadműveletei, Észak-Lengyelországban is előnyomulnak. A németek a verduni fronton is sikereket könyvelhettek el, és a Suain környékén indított francia támadásokat is visszaverték.

A Népszava is hasonló jó híreket szállított olvasóinak: A németek ma több ponton hátraszorították a franciákat, ami sokat jelent ott, ahol a szó szoros értelmében minden talpalatnyi földért halálos küzdelem folyik. A tengeren is sikeresen küzdenek a németek. Eddig hivatalosan még nem erősítették meg egy lapnak azt a hírét, hogy egy német tengeralattjáró elsüllyesztett egy angol szállítóhajót 2000 katonával, de nem is cáfolták meg. A német hadvezetőség különben csak akkor szerezhet megbízható értesülést, ha a hadi színhelyen levő tengeralattjárók visszatérnek, mert nincs módjában ezekről értesüléseket szerezni. De hogy a német tengeralattjárók ugyancsak működnek, bizonyítja az, hogy ma is több hajó pusztulásáról jött hír.

1595987780

A Népszava nem rejtette véka alá az orosz szociáldemokraták háborúellenes megmozdulását sem: „…a duma folyó hó 9-ki ülésén Csaidze szociáldemokrata képviselő erélyes nyilatkozatot tett a kormány ellen, amelynek közlését a kormány megtiltotta, úgyhogy a hivatalos tudósítások szerint úgy tűnt fel a dolog, mintha a duma teljes egyértelműséggel a kormány mellett állna. Hogy ez mennyire nem igaz és hogy az orosz szociáldemokratákat semmiféle üldözés és semmiféle veszedelem nem rettenti vissza a legszélsőbb ellenzéki politikától, annak igazolására közöljük most a teljes szövegében Csaidze elvtárs nyilatkozatát. Már a háború kitörése alkalmával kijelentette a szociáldemokrata párt, hogy a kormány iránt egyáltalán nincs bizalommal és az azóta lefolyt hat hónap megmutatta, hogy a párt helyesen ítélt. A háború mindenütt borzalmas következményeit Oroszországban a kormány politikája még súlyosabbakká teszi."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle