Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büszke lehet a honvédjeire az ország

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. szeptember 19. 19:16

Megmutatták a katonák, hogy az emberekért vannak és honvédként szolgálják a hazát, ezért igazán büszke lehet rájuk az ország – mondta dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a honvédelem.hu-nak.

1596000373

A dandártábornok felidézte, hogy az Előretolt Vezetési Pont szeptember 9-én települt Hódmezővásárhelyre azzal a céllal, hogy – a Honvéd Vezérkar főnök utasítása és irányítása szerint – koordinálja a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlaton részt vevő csapatokat és a különböző műveleteket. A vezetési pont egyetlen nap alatt elérte az úgynevezett teljes műveleti képességet, ami azt jelenti, hogy felkészültek a csapatok vezetésére és megkezdődhetett a gyakorlat. A dandártábornok a legfontosabbnak a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel való kapcsolatfelvételt, összeköttetést nevezte és megjegyezte, hogy ezt segítik elő a vezetési pontra beosztott rendőri összekötők. „Hiszen ennek a gyakorlatnak az egyik célja a rendőrség tevékenységének támogatása, emellett pedig felkészülés a béketámogató műveletekben való részvételre" – tette hozzá.

A vezetési pont munkájához mindenképpen szükség van a hadműveleti törzsre, amely két váltásban – éjjel és nappal – dolgozik, a logisztikusok támogatására, illetve az egyik legfontosabb egységre, a híradókra, akik nélkül nem működhetne hatékonyan az irányítás. Új elemként megjelent a médiaelemző csoport is, amely követi és bemutatja a honvédség sajtószereplését. Emellett működtetnek egy olyan egységet is, amely a civilek felé kommunikálja a katonák tevékenységét. Az értékelő és elemző csoport pedig a járőröktől származó információkat dolgozza fel és építi be egy adatbázisba, így könnyítve meg a döntéshozók munkáját. Fontos és kiemelt terület mindezek mellett a jogi részleg, hiszen ma egy katona nem kísérhet úgy egy rendőrjárőrt, hogy nincs tudatában annak, milyen szabályok vonatkoznak rá. 

1596000373

A rendkívül összetett feladatok komoly kihívást jelentenek, de – a dandártábornok szavai szerint – a vezetési pont szakemberei mára jól összecsiszolódtak és kiválóan, gördülékenyen végzik munkájukat. Pedig ilyen nagyszabású gyakorlatra már évtizedek óta nem volt példa – mondta. Rámutatott, hogy összesen körülbelül 4300 katona vonult a déli országrészbe, pontosabban azokba a megyékbe, amelyekben a kormány válsághelyzetet hirdetett.

Böröndi tábornok szólt arról is, hogy újabb feladatként csütörtök éjszaka megkezdték a Baranya megyei Udvard és Beremend között az ideiglenes határzár kiépítését, ami 41 kilométeres szakaszon zajlik.

A magyar-horvát határnál jelentkező feladatok miatt az MH ÖHP Előretolt Vezetési Pontja is áttelepül a Dunántúlra.

Fotó: Búz Csaba hadnagy és archív