Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búvárkiállítás Szentesen

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2019. január 15. 15:15

Emlékkiállítás nyílt a szentesi városi könyvtárban a magyar katonabúvárkodás 100 éves története, valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, egyben a Magyar Honvédség búvárbázisa fennállásának 50. évfordulója alkalmából. A tárlatot a „katonabúvárok atyjának” is hívott Szanyi János százados emlékének adózva nyitották meg.

1599198073
A kiállítás létrejötte a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete által végzett kutató-gyűjtő munkának köszönhető, a tárlat megrendezését pedig a szentesi alakulat és a helyi könyvtár segítette. A bemutatott eredeti dokumentumok és személyes tárgyak „a katonabúvárkodás krónikása", Mészáros Gyula, egykori katonabúvár és Horváth Győző, búvárgyűjtő hagyatékaiból; míg a búvártechnikai eszközök Virágos-Kiss Sándor őrnagy, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandárnál szolgáló katonabúvár magángyűjteményéből származnak. A jelenleg is használt búvárkellékeket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred biztosította.

1599198073
A tárlatot a Katonabúvárok Bajtársi Közösségének képviseletében Lévai Miklós alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezet nevében Kovács István nyugállományú vezérőrnagy, a szentesi műszaki alakulat korábbi, valamint Antal László ezredes, a katonai szervezet jelenlegi parancsnoka nyitotta meg.

1599198073
Lévai Miklós nyugállományú alezredes a katonabúvárkodás történetére és Szanyi János százados, búvármesterre saját emlékei, valamint korabeli újságcikkek alapján emlékezett. „Majd a Szanyi!- tartotta a mondás azokban az időkben. Hiszen bármi búvármunka adódott az országban, mindig egy embert hívtak, aki minden búvárfeladatot végrehajtott"– fogalmazott. Hozzátette: az ötvenéves búvárbázis egykori parancsnoka megteremtette Szentesen a katonabúvárkodás alapjait. „A huszonkét év alatt, amíg Szanyi János a búvárbázist vezette, tucatnyian kerültek ki kezei közül katonabúvárok, akik még ma is ezzel keresik kenyerüket, ezért hívják őt a katonabúvárok atyjának"- mondta Lévai Miklós.

Kovács István nyugállományú vezérőrnagy, az alakulat egykori parancsnoka a szentesi búvárbázis ötvenéves történetét mutatta be a technikai és kiképzési körülmények, valamint az akkori katonai szervezeti egységek változásának tükrében.

1599198074
A kiállítás megnyitójára az ország számos pontjáról érkeztek látogatók, jelen volt Szanyi János özvegye és családja is.

A búvártörténeti kiállítás január 24-ig tekinthető meg a Szentes Városi Könyvtárban. A belépés díjtalan.

1599198074
Fotó: a szerző felvételei