Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés az egészséges életért

Szöveg: Snoj Péter |  2019. január 15. 13:45

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség január 15-én, kedden. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.

1599198071
Az együttműködési megállapodást dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, valamint dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára látta el kézjegyével. A rendezvényen elhangzott: a jövőbeni közös munka legfontosabb célja, hogy 2024-ig legalább a felsőoktatási hallgatók egynegyede megismerkedjen a honvédelmi sportokkal és kipróbálhassa azokat. Emellett pedig legyen lehetősége e sportok folyamatos gyakorlására is.

Prof. dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke a rendezvényen elmondta: nagy örömmel szerzett hírt a kezdeményezésről, ami jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek" szemléletet. Ugyanakkor hozzátette, hogy egy ilyen megállapodás olyan, mint egy üres szekrény, amelynek fiókjait értelmes tartalommal kell megtölteni. „A célkitűzésnek pedig teljes elánnal kell megindulnia, azzal a céllal, hogy amit elérünk, és úgy látjuk, hogy működik, akkor önjáró tudjon lenni a továbbiakban is" – fogalmazott.

1599198071
Dr. Simicskó István a kezdeményezés kapcsán aláhúzta: a Honvédelmi Sportszövetség egy történelmi hagyatékot, egy sajátos sportmozgalmat visz tovább és szervez újjá. „A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk azt a közös célt, amellyel segíthetjük az egyetemeken és főiskolákon tanuló magyar fiataloknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységeken keresztül megvalósítható kötődését Magyarországhoz" – tette hozzá a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. Mint fogalmazott: „A fiatalok jelentik a jövőt. A főiskolások, egyetemisták a közeljövőt jelentik, hiszen kikerülve az egyetemről, főiskoláról nagyon sokat tehetnek majd akár közép-, akár felsővezetőkként. Ezért mi abban szeretnénk őket segíteni, hogy minél szélesebb körben kötődjenek a hazájukhoz, a sporttevékenységen keresztül."

1599198071
Dr. Székely Mózes üdvözölte az aláírt megállapodást, amely kapcsán hangsúlyozta: azon sportokra koncentrál, amelyek a honvédelemhez kapcsolhatók. Ilyen például a sportlövészet, a vívás, a lovaglás és számos más technikai, vagy épp állóképességet fejlesztő sport is. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség főtitkára arra is rávilágított, hogy a sport világában már korábban is adódott alkalom az együttműködésre, hiszen például a tavalyi évben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott helyet egy olyan öttusa-világbajnokságnak, amelyen számos hazai felsőoktatási intézmény hallgatója megmérethette magát tanulótársaival.

1599198072
Fotó: Dévényi Veronika