Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búvárok a bányatóban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 7. 13:43

Szentesi műszaki és budapesti tűzszerészbúvárok gyakoroltak a hegyeshalmi bányatóban. Az egyhetes kiképzésen a mélymerülés (szakszóval dekompressziós merülés) elméleti és gyakorlati fogásait sajátították el, frissítették fel.

1596022809
Minden civil és katonai búvár számára elengedhetetlen a dekompressziós merüléshez szükséges tudás. Hiszen akármilyen célból is merészkednek nagyobb mélységbe, létfontosságú elveket és szabályokat kell betartaniuk annak érdekében, hogy épségben vissza is térhessenek a vízfelszínre.

– Minél mélyebbre megy a búvár, annál több nitrogén halmozódik fel a vérében, amit a felszínre emelkedés során, bizonyos mélységeken történő megállással ki kell üríteni a szervezetből – hallhattuk Debreczeni László főtörzsőrmestert, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző altisztjét. Bagi László százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred beosztott tisztje még ennél is szakszerűbb magyarázatként hozzátette:
– Egy ilyen merülésnél, ha egy adott mélységen eltöltünk egy bizonyos időt, visszatéréskor dekompressziós megállókat kell beiktatnunk. A túl gyors felszínre emelkedés során ugyanis a szervezetben felgyülemlett nitrogén térfogata megnövekszik; ez dekompressziós betegséghez vezet, ami akár halálos is lehet.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában.