Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célba értek a Szent László-menet túrázói

Szöveg: Farkas Róbert törzszászlós |  2014. július 1. 10:31

A lövészek napja alkalmából idén ismét megrendezte Szent László-menet nevű teljesítménytúráját az MH 25. Klapka György Lövészdandár.

1595974835

Tavaly a június dunai árvíz miatt elmaradt a teljesítménytúra, idén azonban az időjárás kegyes volt az indulókhoz, akik három távon, 71, 51 és 31 kilométeren próbálhatták ki teljesítményüket. A két hosszabbik távon indulók június 26-án este rajtoltak el, így az éjszakai erőpróba tovább erősítette a túra katonai járőr jellegét.

A legjobbak alig 15 óra 19 perc alatt teljesítették a 71 kilométert, míg 51 kilométeren 10 óra 12 perc volt az időrekord. A június 27-én reggel indított „bronz" távon is nagyon sok csapat indult.

Az ötvenegy kilométeres „ezüst" táv első befutó csapata, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár négy híradókatonája 10 óra 12 perc alatt teljesítette a távot. Oláh Dániel hadnagy, a csapat parancsnoka a Tata városán átvezető utolsó szakaszt tartotta a legdurvábbnak, míg Oravecz Szabolcs szakaszvezetőt – a négyes legtapasztaltabb túrázóját – leginkább a turul-emlékmű felé vezető kaptató viselte meg. „Egyszerűen nem akart eljönni a vége" – mondta. A nehézségek ellenére ők és a csapat másik két tagja – Csipak Dániel zászlós és Paróczai Sándor főtörzsőrmester – is fáradt, ám elégedett mosollyal lépték át a célvonalat.

1595974836

„Nagyon jó volt a rendezés, az útvonal is jól volt kijelölve, bár a fáradtságtól azért mi is »benéztünk« egy ellenőrzési pontot − egy kilométer plusz sétát nyerve és egy negyedórát vesztve ezzel. A frissítőpontokon viszont nagyon jól esett az alma-banán-szőlőcukor kombináció" – mondta el Paróczai főtörzsőrmester.

Az „arany" táv hetvenegy kilométerét a tatai lövészdandár öt katonájából és egy közalkalmazottjából, valamint az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár két katonájából álló vegyes csapat teljesítette a legrövidebb idő alatt. A „civil" csapattárs sérülés miatt idő előtt volt kénytelen kiszállni a versenyből, ám teljesítményével maradéktalanul kivívta a katonatársak elismerését.

„Nehéz volt. Különösen az aszfaltos részek" – mondta el Vecsey Gábor főhadnagy, a győztes csapat parancsnokhelyettese. „A szalaggal kijelölt útvonalon, ösvényeken azonban jól tudtunk haladni" – tette hozzá.

„Sokadik Szent László-menetünk volt ez" – mondta Vecsey Mariann hadnagy, a csapat tagja. „Tudtuk, mire kell odafigyelnünk, hogy a legjobbat hozhassuk ki magunkból. Nem a pályaismeret szempontjából értve, hanem hogy a saját erőnket hogyan osszuk be" – tette hozzá. A csapat tagjainak szavait az állapotuk is alátámasztotta, hiszen a fenti csapattagokon túl Mészáros József főhadnagy, Szécsi Péter hadnagy, Némedi Tamás hadnagy, Kovács Tamás főtörzsőrmester, Sebess Tibor főtörzsőrmester és Herczog Adrienn közalkalmazott – a teljesített távolság ellenére − teljesen harcképes állapotban állt be a „célfotó" elkészítéséhez.

1595974836

A harminc kilométeres „bronz" távot egyéni indulóként Avar András százados, az MH 25. Klapka György Lövészdandár tisztje teljesítette futva, 3 óra 44 perc alatt.

Mind a rendezők, mint az indulók elismerését kivívva a túra „arany" távját 16 óra 36 perc alatt teljesítette egy teljesen civilekből álló négyfős csapat is. Dienes Áron, Csornai Edina, dr. Mayer Krisztina segítségével elindult Jeremcsuk István, egy látássérült fiatalember is. Jeremcsuk István – bár nem lát – tapasztalt túrázó. A „Kinizsi 100" teljesítménytúrát két alkalommal is teljesítette.

„Áronnal, a csapat kapitányával szinte megegyező a menettempónk, ezért nagyon jól tudtunk együtt haladni" – mondta el István.

„Nemhogy jól tudtak haladni, de előre is szaladtak a fiúk. Emiatt az egyik ellenőrzőpontot csak egy kis plusz séta árán sikerült megtalálnunk, de azután azért beértük őket" – tették hozzá a csapat hölgytagjai. Csornai Edina − akin a megtett kilométerek szinte nyomot sem hagytak – az elmúlt két hétvégén 200-200 kilométert túrázott, és mosolyogva mondta el, hogy a Szent László-menet másnapján is elindul egy száz kilométeres „sétára".

1595974836

Természetesen rajtuk kívül a Magyar Honvédség számos alakulatának katonái, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásosai és sok „civilekből" álló csapat haladt át szintidőn belül a rajtvonalon.

Az „arany" és az „ezüst" távot leggyorsabban leküzdők teljesítményét Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka serleggel és oklevéllel ismerte el.

A teljesítménytúra szervezői gondoltak a természetfutás kedvelőire és a legkisebbekre is, hiszen a futás szerelmesei húsz kilométeres – gyönyörű, ám kíméletlen tájon át vezető – terepfutáson, a gyermekek pedig nyolc kilométeres távon indulhattak.

1595974836

Fotók: Szíjártó Jenő főtörzsőrmester, Lengyel Ádám őrvezető