Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célmegjelölők

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 9. 14:07

A Magyar Honvédség előretolt repülésirányító csoportja tudásban és eszköztárban egyaránt nagyot lépett előre 2012-ben. De milyen tervek szerepelnek az idei naptárukban?

1595947273
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportjának (ERICS) parancsnoka, Lakatos István főhadnagy tavaly, július 15-én vette át a stafétabotot a képesség kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerző Marton Imre századostól. A parancsnoki irodában fotózáshoz előkészített rendszerek, eszközök tornyosulnak. A látvány, mondhatnánk, önmagáért beszél, de a csúcstechnikát képviselő lézeres célmegjelölő vagy ROVER 5i terminál készségszintű alkalmazásához alapos szaktudás kell; ennek megszerzésében is jelentős eredményeket értek el Szolnokon.

Mindenki minősített

Az egy parancsnoki, nyolc előretolt repülésirányítói beosztással, egy ellátó tiszthelyettessel, valamint nyolc kezelővel tevékenykedő ERICS a Magyar Honvédség apró, de annál fontosabb része. Ide bekerülni sem „sima ügy", de nem is a „csúcs", kemény tanulás áll mindenki előtt. A csapat legújabb tagja, az egyetemen 2012-ben végzett, de még csak leendő irányító november óta az Egyesült Államokban tanul, ahonnan megfelelő lövész szakmai tudással felvértezve, áprilisban érkezik haza, hogy azután nyáron megkezdhesse szakmai alapozó képzését.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelenő számában!)