Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CFE-ellenőrzés Ukrajnában

Szöveg: Ács Gábor alezredes |  2018. május 9. 11:01

Magyarország brit, belga, olasz, amerikai és lengyel vendégellenőrök részvételével április 23-27. között, az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés (CFE Szerződés) alapján éles és gyakorló objektumellenőrzést hajtott végre Ukrajnában.

1599186540
Az ellenőrcsoport vezetését a HM Védelempolitikai Főosztály adta, míg a további magyar ellenőröket a különböző szervezeteknél dolgozó, kiképzett és bevonható ellenőrök közül delegálták. Az ellenőrzések célja az volt, hogy meggyőződjenek róla: Ukrajna betartja a CFE Szerződés előírásait, azaz az éves és az évközi adatcserékben közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ukrajna – a keleti országrészben folyó műveletekre tekintettel –  nem biztosít adatokat a részes államok számára az évközi eszközmozgásokról, így a helyszíni ellenőrzés különleges jelentőséget kap.

1599186540
A kilencfős, magyar vezetésű ellenőrcsoport a zsitomiri tüzéralakulatot ellenőrizte. A közelmúltban megalakított alegységet – hasonlóan a Beregszászban elhelyezendő, 128. hegyilövészdandár alegységéhez – egy olyan, régebben laktanyaként használt objektumban helyezték el, amely több mint tizenöt éve üresen áll. A tüzérosztály élet- és munkakörülményeinek kialakítása folyamatban van, mindössze a parancsnokság épülete biztosított megfelelő feltételeket a munkavégzéshez. A tüzéralegység az ellenőrzés folyamán elszámolt technikai eszközeivel.

1599186540
A folytatásban gyakorló ellenőrzést hajtottunk végre, ami az ellenőrcsoport és a kísérőcsoport tagjainak gyakoroltatására is lehetőséget biztosított. Mivel az ukrán fél által kijelölt, Vaszilkovban található 40. harcászati repülődandár vezetése „éles" feladatként élte meg ellenőrzésünket, ez jó lehetőséget biztosított az ukrán ellenőrcsoportnak arra, hogy felmérje, mennyire készült fel ilyen típusú ellenőrzések fogadására a repülőegység. A szándékosan beépített hibák és konfliktushelyzetek lehetővé tették a csoportok szakmai ismereteinek a felmérését és a gyakorlati tapasztalatok bővítését. Az alakulat a technikai eszközeivel itt is hiánytalanul el tudott számolni.

1599186541
Az ellenőrzések befejezését követően a nemzetközi ellenőrcsoport a csernobili katasztrófa évfordulóján megtekintette a kijevi Csernobil Múzeumot. A csoport tagjai szerencsés helyzetben voltak, mert bár különböző szinten, de a többségük az angol mellett beszél oroszul is, így az ellenőrzés jó lehetőséget biztosított a fegyverzet-ellenőrzésben kiemelt szerepet játszó orosz nyelv használatára és gyakorlására.
1599186541